U Postirama otvoreno 3. Svjetsko prvenstvo u branju maslina

Danas je u Postirama na otoku Braču održano 3. Svjetsko prvenstvo u branju maslina.

Među natjecateljima, beračima maslina iz 13 država s 4 kontinenta, našla se i reprezentacija Hrvatske, za koju su, između ostalih, nastupili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, negdašnji najbolji rukometaš svijeta, reprezentativac Hrvatske Petar Metličić, novinarka Franka Jović i kapetanica ekipe Danijela Dvornik.

-Uvijek je čast biti dio izabranika nacionalnog tima, poglavito kada ste natjecatelj u branju maslina, toj autohtonoj disciplini za nas Dalmatince – kazao je župan Boban, ne krijući zadovoljstvo angažmanom svih članova našeg nacionalnog tima, posebno s kapetanicom reprezentacije, Danijelom Dvornik. - Oduševljen sam, svakako i s našim rukometnim veteranom Petrom Metličićem, nekad najboljim rukometašem svijeta, kao i vrsnom novinarkom Frankom Jović. Pohvaljujem TZ Postira, koja je ovo natjecanje iskoristila u promotivne svrhe na najbolji mogući način, produžujući ionako već produženu uspješnu, turističku sezonu. I mi smo, kao reprezentacija Hrvatske u branju maslina, htjeli prije svega iskazati našu gostoljubivost, prvenstveno našim susjedima iz zemalja u najbližem okruženju. Cilj je dati važnost i još jednom istaknuti izvrsnost autohtonog dalmatinskog maslinova ulja, koje je uistinu jedno od najboljih na svijetu. Kao što je ova županija najljepša na zemaljskoj baloti. Svaka čast svim natjecateljima, organizatorima i sudionicima ovoga prekrasnog događanja. Mogu samo reći: bit ću, ako Bog da, ovdje i dogodine, možda ne kao natjecatelj, ali ću svakako biti nazočan na ovoj manifestaciji – kazao je, ne krijući oduševljenje, župan Boban.

Danijela Dvornik, kapetanica našega nacionalnog tima u branju maslina je ukratko opisala tijek i rezultate natjecanja: - Morali smo trčeći označiti stabla s kojih ćemo brati masline i onda ih za 45 minuta što više nabrati. Dali smo sve od sebe, zadovoljna sam sa svim članovima reprezentacije Hrvatske. Na kraju, nismo zadnji, a pretekli su nas, za divno čudo, naši susjedi Crnogorci – kazala je kroz smijeh Danijela.

Petru Metličiću je ovo, nakon dugogodišnjeg uspješnog nastupanja za hrvatsku rukometnu reprezentaciju, drugi nacionalni tim u kojemu brani boje svoje zemlje: -Uživao sam. Iskreno, bilo je jako lijepo. Pa čak i naporno jer smo mi to shvatili ozbiljno. Dostojno smo predstavljali Hrvatsku u branju maslina. Nismo prvaci, ali sigurno jesmo dobri domaćini, što i jeste temeljna poruka današnjeg događaja – kazao je kratko Metličić.

Novinarka Franka Jović kaže da se lagano dala nagovoriti od kolegice Ivane Šilović, koja i sama ima svoj masline na Šolti: - Nisam puno razmišljala kada me kolegica Ivana pozvala i ni malo se ne kajem. Dapače, izrazito sam zadovoljna, s obzirom da sam prvi put u životu uopće brala masline. Nakon što me Ivana podučila nekim tajnim tehnikama branja, danas sam uživala, zajedno s cijelom ekipom. Svi su bili maksimalno angažirani. Nitko nije ni na čas stao popiti kap vode – govori nam novinarka Jović, te pola u šali , više ozbiljno dodaje: - Metličiću smo dopustili i penjanje na stabla, dok to nismo mogli dopustiti županu Bobanu, s obzirom na njegova ranija iskustva. Crnogorci su možda ubrali više komada maslina, ali naše cu, čini mi se nekako teže – dodala je Franka kroz smijeh.

Kasnije su natjecatelji imali prigodu na kvizu pokazati svoja znanja iz poznavanja maslina i maslinova ulja.

Organizatori 3. svjetskog prvenstva u branju maslina Etno-eko selo Postira i Poljoprivredna zadruga Postira Brač, s partnerima Općinom Postira i tvrtkom Aldura sport, su zahvalili Pokrovitelju manifestacije, Ministarstvu poljoprivrede, kao  i sponzorima ovoga događaja: Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj turističkoj zajednici, TZ SDŽ, te tvrtkama: Sardina, Arriva co.,T.O. Sandi Postira, Ožujsko pivo i hotel Pastura.