U splitskom KBC-u pušten u rad novi digitalni RTG uređaj

Na Hitnom radiološkom prijemu splitskog KBC-a pušten je u rad novi digitalni RTG uređaj, prvi takav instaliran na radilištu Hitnog radiološkog prijema i najsuvremeniji mamografski uređaj na Kliničkom zavodu za dijagnostičku intervencijsku radiologiju KBC-a Split. Aparati su vrijedni oko 4,5 milijuna kuna i financiralo ih je Ministarstvo zdravlja.

Ovo je prvi digitalni aparat koji je dobio odjel radiologije. Još radimo i na aparatima koji su stari 20 i više godina. Liječnika uvijek nedostaje, a trenutno smo u jednoj vrlo nezavidnoj situaciji. Od nove godine nam nedostaje 9 radiologa i to se osjeti u našem svakodnevnom radu jer teško možemo zadovoljiti sve akutne potrebe i zahtjeve. Sustav je, jednostavno, preopterećen - kazao je dr. Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku intervencijsku radiologiju KBC Split.

Ivo Jurić, ravnatelj KBC-a Split, istaknuo je kako je ovo nastavak digitalizacije koju planiraju završiti do konca godine. Potrebno im je još oko milijun kuna i Županija im obećala pomoći.

- Sramota je da smo mi zadnja bolnica u Dalmaciji koja još radi na nekim analognim rentgen aparatima - upozorio je Jurić i najavio da do kraja godine planiraju montirati novi uređaj za magnetsku rezonancu. 

Župan Blaženko Boban rekao je da je svačija dužnost, bez obzira na nadležnost, da pomaže u okvirima svojih mogućnosti.

- U proračunu ove godine osigurali smo 2,5 milijuna kuna, od čega će 2 milijuna ići za projektnu dokumentaciju Objedinjenog bolničkog prijema uz niz drugih aktivnosti koje pomažemo individualno. Recimo, u Odjel pedijatrije ulažemo 200.000 kuna za uređenje određene sobe, nove liječnike i uređaje. Pomažemo i pri edukaciji, odnosno pri organiziranju konferencija, kongresa i seminara. Vjerujem da ćemo u proračunskom periodu koji je ispred nas naći način kako ulagati još više sredstava, ali nam je primarno ovu godinu iskoristiti ta dva milijuna kuna za dokumentaciju Objedinjenog bolničkog prijema - zaključio je Boban.

(izvor: dalmatinskiportal.hr)