U subotu otvoreno trajektno pristanište na Solinama u Trogiru

U subotu je župan Blaženko Boban s ravnateljom Lučke uprave Domagojem Maroevićom i trogirskim gradonačelnikom Bilićom, otvorio trajektno pristanište s pristupnom cestom na Solinama u Trogiru. Vrijednost trajektne luke je 19 milijuna kuna, 7 je izdvojilo resorno ministarstvo, 12 Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, dok je još 3,2 milijuna kuna Županija izdvojila za pristupnu cestu.

Prve putnike je dočekala pjesma u luci, te pozdrav župana Blaženka Bobana. "Projekt trajektnog pristaništa vrijedan je 19 milijuna kuna, dok je pristupna cesta koštala 3,2 milijuna kuna. Županija je sa svojom Lučkom upravom u ovaj projekt uložila više od 15 milijuna kuna. Doveli smo kraju vrlo značajne projekte i nadam se da na tome nećemo stati", poručio je župan

Župan je najavio i slijedeće projekte, važne za mještane Drvenika. - Kao što sam i obećao, u rebalansu proračuna smo osigurali sredstva za projektnu dokumentaciju za cjevovod za Drvenik. Vjerujem da će do konca godine biti spremna, a onda ćemo opet zajedno prema Ministarstvu prometa kako bi radovi krenuli što prije, moguće i odmah sljedeće godine - najavio je župan.

Mjesec srpanj će zbog rješavanja dugogodišnjih prometnih problema, napose zbog skorog otvaranja Čiovskog mosta, dodao je, ostati zlatnim slovima upisan u noviju povijest Trogira. 

Ravnatelj županijske Lučke uprave Domagoj Maroević podsjeća da je izgradnja nove trajektne luke završena u veljači prošle godine, ali se otvaranje otegnulo zbog dobivanja uporabne dozvole, jer je pristupna cesta bila problem. - Dobili smo sa sigurnosnog aspekta najbolji prihvat, do sada su putnici ulazili u gradskoj luci, a vozila na drugoj. Sada je s jedne pozicije ukrcaj svih.
Osim što će stanovnicima Drvenika Velog i Malog olakšati ukrcaj i iskrcaj, otvaranje ove luke omogućuje kraće putovanje do otoka od 20 minuta do pola sata- kazao je Maroević.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić je ovaj događaj ocijenio povijesnim za Trogir i posebno za mještane Velog i Malog Drvenika.

-S prvom "Šoltankom" koja je uplovila danas u 11:10, napokon smo dočekali otvaranje novog trajektnog pristaništa na Solinama. Istina je da mi Trogirani infrastrukturne projekte uvijek moramo čekati duže od predviđenog, ali ipak smo sretni i ponosni danas. Nova luka osigurat će kvalitetnije putovanje našim Drvenčanima i njihovim gostima, a ono što je posebno bitno je da će se, osim skraćivanja vremena plovidbe, uvesti i nova, četvrta trajektna linija koja će otočanima olakšati dolaske u Trogir. Takođe smo potpisali sporazum s Lučkom upravom SDŽ za nastavak uređenja luke Trogir, od Solina do predjela Foše u koji se godinama nije ulagalo. Mjesec srpanj će zbog rješavanja dugogodišnjih prometnih problema, napose zbog skorog otvaranja Čiovskog mosta ostati zlatnim slovima upisan u noviju povijest Trogira - izjavio je vidno zadovoljan gradonačelnik Bilić.