U županiji najavljena 7. Shift konferencija u Splitu

Shift konferencija, najveća informatička konferencija u jugoistočnoj Europi, održat će se 31. svibnja i 1. lipnja u splitskom HNK. Ovo joj je sedma godina, a ove godine okupit će više od 1300 sudionika iz 109 zemalja. Prilika je to svim mladim programerima da se 'jedan na jedan' upoznaju sa stručnjacima iz najboljih informatičkih tvrtki svijeta.

Osnivač i organizator Shift konferencije Ivan Burazin rekao je da se rezultati Shifta već sada vide jer je konferencija iznjedrila jedne od najuspješnijih start-up tvrtki. Jedan od njih i Bellabeat koji je pobijedio na Shift challenge-u 2013. godine, a ove su se godine našli u ulozi generalnog sponzora.

- Dolazak na Shift potvrdili su stručnjaci iz Netflixa, GitHuba, Red Hata, Mozille, Shopifya, Googlea i Microsofta, a na 16 dvosatnih radionica, koje će se održati paralelno s ostatkom programa, sudionici će moći steći i praktična znanja. Osim što nam je konferencija idealna prilika da dopremo do mladih talenata te predstave rješenja ciljanim poslovnim partnerima, ostvareni kontakti na Shiftu otvaraju mnoga vrata i upravo je networking razlog velikog interesa - rekao je Burazin.

Od početka održavanja ove konferencije generalni sponzor im je Splitsko-dalmatinska županija koja je ove godine uložila 150.000 kuna, a i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nedavno je s organizatorima Shifta potpisao trogodišnji ugovor.

- Prošla je prva godina mandata i među najvažnijim projektima svakako bih istaknuo ICT županiju. Cilj nam je postati prva ICT županija u Hrvatskoj i na tome intenzivno radimo. Znamo da nam nedostaje mladih programera, a radi se o visokoprofitabilnim zanimanjima koja omogućavaju našim mladima da ostanu kući. Osim toga, ova konferencija ima i brojne druge prednosti. Naime, više od 1300 sudionika mora negdje prespavati, moraju koristiti i ostale sadržaje, a svakako vrijeme mogu iskoristiti i da se upoznaju s ljepotama naše županije i grada - kazao je Boban. 

Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, dodao je kako se ova konferencija može smatrati poklonom cijeloj IT zajednici jer lokalni programeri imaju priliku doći u dodir sa stručnjacima iz cijelog svijeta. Rekao je da Županija potiče mlade programere kroz škole programiranja koje su uveli u 17 osnovnih i srednjih škola u osam gradova kroz koje se obrazuje 500 učenika. Najavio je i da će uskoro u suradnji s FESB-om i stručnim tvrtkama pokrenuti i 'Developer Training Centar'.

Petra Jakov, potpredsjednica Bellabeata za operativno poslovanje, prisjetila se 2013. godine kada su oni na Shiftu bili sudionici i kazala kako im je ta konferencija otvorila vrata prema start-up svijetu u kojem su se uspješno održali do danas.

-  Za nas ova konferencija ima i emotivnu vrijednost i drago nam je kada vidimo u što se Shift razvio, odnosno da je evoluirao od start-up događaja do najveće developerske konferencije. Ponosni smo što i dalje možemo biti dio ovoga događanja, ali ovaj put u drugoj ulozi. Budući da su Bellabeat proizvodi namijenjeni upravo ženama, na ovaj način želimo privući što više žena u industriju. Vjerujemo da ima dovoljno mjesta za žene, nama je to uspjelo jer više od polovine naših zaposlenika su upravo žene - poručila je ona.

Nakon otvaranja konferencije, održat će se i stručni panel na temu developerske scene u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

(izvor: dalmacijadanas)