Zamjenik župana Ante Šošić primio izaslanstvo rumunjskog školskog broda

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i pročelnik Upravnog odjela zajedničkih poslova Damir Gabrić primili su u prigodni posjet izaslanstvo rumunjskog školskog broda „Mircea“, kapetana bojnog broda Ioana Gabriela Moisea – zapovjednika plovidbe i kapetana bojnog broda Mircea Tarhoaca – zapovjednika školskog broda. Primanju je bio nazočan i časnik za vezu HRM, poručnik bojnog broda Nenad Kontri.

U pozdravnom govoru zamjenik župana Ante Šošić zaželio je dobrodošlicu u svoje ime i u ime župana Blaženka Bobana.

Nalazimo se u sjedištu Splitsko dalmatinske županije, u gradu Splitu. Suradnja naših dviju država je uvijek bila na velikom i prijateljskom nivou, posebno u današnje vrijeme kada su naše države članice Europske Unije. U vašoj domovini postoji i zajednica Hrvata, njih oko 14 tisuća u okolici Karaševa, te vam i ovom prilikom zahvaljujem da dobroj integriranosti hrvatske zajednice u rumunjsko društvo.Nadam da će i ovaj posjet doprinijeti stvaranju optimizma zbog sigurnosti i dobre suradnje HRM sa rumunjskom mornaricom, kazao je zamjenik župana.

Kapetan bojnog broda Ioan Gabriel Moise zahvalio se zamjeniku župana na srdačnoj dobrodošlici ističući kako je ovo njihov prvi put da se nalaze na području Splitsko dalmatinske županije.

Zahvaljujem Vam na iskazanoj dobrodošlici i prijemu, kao i predstavnicima HRM – a. Ovo je naš prvi dolazak u Split sa našim brodom kojeg često nazivamo i starom damom, jer je izgrađen 1939 godine.Riječ je o školskom brodu koji služi za obuku mornaričkog osoblja, koji je od svog porinuća do danas uvijek plovio pod rumunjskom zastavom. Prije pet godina na našem brodu mijenjana su dotrajala jedra, a taj posao izvrsno je odradila jedna tvrtka iz Šibenika. Pozivam Vas da sa svojim izaslanstvom posjetite naš brod, u nadi da će to biti prvi korak u pozivu koji Vam upućujem da posjetite našu domovinu Rumunjsku, kazao je zapovjednik plovidbe.