Župan otvorio "Dan srednjih škola" Splitsko-dalmatinske županije

Danas ježupan ispred splitskog HNK otvorio tradicionalni  „Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije“ koji organizira Splitsko dalmatinska županija – Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Split, te Hrvatskom gospodarskom komorom i Obrtničkom komorom Splitsko dalmatinske županije.

Budući srednjoškolci imali su priliku razgledati štandove srednjih škola i iz prve ruke čuti profesorske i učeničke informacije o njihovim programima i aktivnostima. Okupljenima se obratio i župan Blaženko Boban, a uslijedio je i bogat glazbeni program koji su predvodili učenici sa svojim mentorima.

– I ove je godine vidljivo da je ova manifestacija pun pogodak. Nadam se da će se na razini države konačno uvidjeti da danas vlada nesrazmjer obrazovnog sustava i potreba tržišta rada i zato imamo situaciju da u određenim profesijama nemamo dovoljno kadra, primjerice iz strukovnih škola, medicinskih struka i IT stručnjaka, a mnogi mladi napuštaju našu zemlji. Samo u IT sektoru ovoga trenutka nam nedostaje preko 3000 radnika – kazao je župan Boban. Potom se obratio sadašnjim osmašima. – Pred vama je mjesec odluke koji će vam odrediti profesionalno usmjerenje. Zato budite pažljivi. Mladi ste, ali ne morati na brzinu donijeti odluku. Konzultirajte se s roditeljima, strukom, školama, Zavodom za zapošljavanje, a tek tada sami odlučite. Interesirajte te koliko je Zavodu onog što želite upisati, čega nedostaje trenutno, a to će vam sutra pomoći u životnom odabiru. Želim da budete sretni sa svojim odabirom u životu. Sretan sam da su se ovdje odazvale i prezentirale gotovo sve škole, a sljedećih mjesec dana Županija i Grad će vam biti na raspolaganju za konzultacije – kazao je župan i otvorio Dane srednjih škola. Potreba je za strukovnim zanimanjima, preferirajući turističko-ugostiteljski smjer jer smo ipak turistička županija, ali tu je i građevina, a posebno IT sektor gdje ovog trenutka nedostaje preko 3000 radnika – rekao je župan Blaženko Boban.

Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport ocijenio je manifestaciju izuzetnom prilikom da se svi upoznaju s obrazovnim programima srednjih škola i to ne samo osmaši nego i odrasle osobe.

- Mnoge ustanove nude i mogućnost obrazovanja odraslih. Svakako, ovo je lijepa prilika da se vidi sve bogatstvo koje se krije u našim školama - izjavio je pročelnik Đonlić.

Reakcije učenika i roditelja su pokazale punu opravdanost i potrebu upravo ovakvog predstavljanja naših srednjih škola osnovnoškolcima na njihovom prvom životnom raskrižju.