Županija i banke - zajedno podupiru male i srednje poduzetnike

U prostorijama Splitsko-dalmatinske županije danas je predstavljen drugi paket poticajnih mjera čiji je cilj financijski poduprijeti razvoj gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta u županiji. Nakon što je prije dva tjedna predstavljena mjera programa potpore osnivanja malog gospodarstva danas je predstavljena mjera vezana uz kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva. Poduzetnici za sve namjene mogu po povoljnoj kamati mogu doći do značajnih sredstava, do 5 milijuna kuna. Kamata za na ove kredite, ovisno o banci iznosi od 0,7 do 1,2 posto, što znači da Županija subvencionira do 2 posto kamata. Rok otplate je 12 godina, a natječaj je trajno otvoren. Župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban, uvodno je kazao da Županija osim potpora za gospodarstvo u županiji već sada priprema mjere za elementarne nepogode i štete, ali i mjere za poticanja u turizmu.

– Danas smo operativno proveli ono što smo unazad 20 dana dogovorili na prezentaciji gospodarskog programa koji se sastoji od 22 mjere u tri segmenta, a to su Poticanje poduzetništva i gospodarstva, Poljoprivreda i ruralni razvoj i Energetika i inovacije. Danas smo sudjelovali u potpisu ugovora s deset banaka s područja RH s povoljnim kamatama za poduzetništvo. Iskoristit ću priliku i da spomenem da za prvu mjeru, za koju je natječaj završio 15. svibnja, imamo prijavljena 102 mlada poduzetnika s područja Splitsko-dalmatinske županije koji su se kandidirali za bespovratna sredstva iz ovih mjera. Za ovu mjeru, za koju je natječaj otvoren trajno, već sada imamo oko 20 prijavljenih. Podsjetit ću i na to da se krediti kreću od 200 tisuća do pet milijuna kuna. Županija financira dvije trećine kamate Temeljem ugovora potpisanih danas s ovih deset banaka korisnici kredita će imati kamatu od 0,7 do 1,2 posto, točnije rečeno, Županija financira dvije trećine kamate. S obzirom da je natječaj otvoren trajno, nadam se da će biti iskorišteno svih onih 6,5 milijuna kuna koje su planirane za subvencioniranje kamata. Ako ne bude dovoljno, to će nas prisiliti da u rebalansu proračuna povećamo taj iznos, što bi mi priuštilo posebno zadovoljstvo. Mislim i da na ovaj način, ovim kreditiranjem, u sinergiji s IT sektorom i ruralnim razvojem naše županije uz dodatnu vrijednost turizma, možemo u dogledno vrijeme postati zaista prepoznatljiva županija u svim segmentima našeg razvoja. To je budućnost ove županije, a poglavito ruralnog dijela, jer nažalost, svjedoci smo da mladi ljudi u posljednje vrijeme iseljavaju. Moramo poduzeti sve što je u našoj mogućnosti, jer nije samo država ta koja mora voditi brigu, nego i županije, općine i gradovi također upravljaju javnim novcem i dužne su voditi brigu, kako bi osigurali što kvalitetnije uvjete mladim ljudima koji žele krenuti u poduzetništvo, ali i onim malo starijima, što je vidljivo iz naših mjera. – kazao je župan. Dodao je da se nada da će rezultati ovih mjera biti vidljivi što skorije, a vjerojatno već iduće godine. Novinare je zanimalo je li Splitsko-dalmatinska županija prva u Hrvatskoj po pitanju danas predstavljene mjere. – Nemamo taj podatak, ali dao sam stručnim službama zadatak da naprave analizu, da na neki način osluhnemo i druge županije. Isto se nadam da jesmo. Jer ako tome pridodamo komponente IT sektora kod kojeg čvrstim koracima idemo naprijed i izgrađujemo ga u našoj županiji, uistinu mislim da jesmo. – kazao je i rekao da će detalje provjeriti i na skorom skupu župana u Zagrebu.

 Dožupan Ante Šošić istaknuo je da se ova mjera tiče prvenstveno malih i srednjih poduzetnika koji čine okosnicu gospodarstva. – Moguće je na ovaj način dobiti od 200 tisuća kuna do 5 milijuna kuna po subvencioniranoj kamati. Radi se o mjeri koja je u koraku s vremenom, a nadam se da će naše banke također naći interesa kreditirati mjeru vezanu uz povratak mladih obitelji. Ove mjere trebale bi rezultirati otvaranjem novih radnim mjesta i nove investicijske cikluse.

Direktorica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Split, Vesna Friedl, istaknula je da nema napretka društva bez napretka gospodarstva. – Puno nam znači sve što Županija radi na pitanju potpora trgovačkim društvima i obrtima, sve ove mjere olakšavaju poslovanje. Što naše banke budu imale više razumijevanja prema gospodarstvu, to će ukupni rezultati biti bolji. HGK će i dalje rado sudjelovati u sličnim projektima. Trenutno traje svojevrsno natjecanje županija oko gospodarski aktivnosti i to je dobro. Nadam se da će Splitsko-dalmatinska županija uskoro dobiti titulu poduzetničke županije.

 Pero Bolotin, (Splitska banka) je kazao da je danas predstavljena inicijativa jako bitna za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. – Bilo je potrebno da naši mali i srednji poduzetnici dođu do razine svjetskih cijena, a to im kamata od 0,7 do 1,2% omogućuje. Malo i srednje poduzetništvo je zamašnjak svakog gospodarstva i ovakve mjere u konačnici će dovesti do novih zaposlenika i jačanja gospodarstva – zaključio je Bolotin.

U Županiji će uskoro predstaviti i treću gospodarsku mjeru vezanu uz jačanje poduzetničkih kompetencija. 

(izvor: Dalmacija Danas)