Županija nastavlja s poticajima za energetsku učinkovitost u privatnom i javnom sektoru

Na današnjoj konferenciji za novinare župan Blaženko Boban sa suradnicima je predstavio nove mjere poticanja energetske učinkovitosti u javnom i privatnom sektoru.

-Nastavljamo s poticanjem energetske učinkovitosti ali ovaj put nam trebate vi novinari kako naše mjere poticanja ne bi ostale u uskom krugu zainteresiranih. Događalo se prijašnjih godina da bi ljudi, posebno iz ruralnih krajeva, čuli za ovakve mjere tek po isteku rokova za prijavu. Zato zahvaljujem svima vama koji ćete prenijeti naše pozive za natječaje, ne samo za ove mjere, nego za sve koje smo već proveli i one koje tek planiramo najaviti- kazao je župan Boban, ponavljajući da županije imaju smisla onoliko koliko od njih ima koristi svaki građanin.

Do 2018. godine, Splitsko-dalmatinska županija je za mjere poticanja energetske učinkovitosti u javnom i privatnom sektoru uložila pet i po milijuna kuna. U ovoj godini je 1,15 milijuna kuna predviđeno za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a 300 tisuća kuna za pomoć onim jedinicama lokalne samouprave za lakše prijavljivanje na natječaj za zamjenu stare i ugradnju nove, energetski učinkovite javne rasvjete.

Kombiniranjem mjera (za obnovu fasade i prozora, ugradnju peći na pelete i slično) pojedinci mogu koristiti do 62 tisuće kuna. Županija sudjeluje s 50 % (do tisuću kuna) u sufinanciranju izrade energetskog certifikata koji je jedan od uvjeta sudjelovanja na natječaju. Prijave na ovaj natječaj traju do 29. kolovoza ove godine.

-Na ovaj način štedimo, kvalitetnije živimo, čuvamo okoliš, razvijamo gospodarstvo i čuvamo radna mjesta - kratko je sažeo prezentaciju za novinare župan Boban.

Uz župana Bobana, novinarima su za dodatne infomacije o natječaju na raspolaganju bili pročelnik županijskog upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove, Anđelko Katavić i pomoćnik pročelnika Damir Čarić.