Županija osigurala besplatne udžbenike za 22 tisuće osnovaca

Na današnjoj konferenciji za novinare župan Blaženko Boban sa suradnicima predstavio je projekt besplatnih udžbenika za sve osnovce s područja županije čijim školama je osnivač Splitsko dalmatinska županija.

Nakon što je u školskoj godini 2017/2018 Splitsko dalmatinska županija financirala nabavku udžbenika za sve učenike prvih razreda osnovnih škola, u nadolazećoj školskoj godini donesena je odluka o financiranju udžbenika za sve osnovce čijim školama je osnivač Splitsko dalmatinska županija. Riječ je o 65 osnovnih škola u koje ne ulaze osnovne škole s područja grada Splita i Makarske koji su osnivači osnovnih škola na svom području.

Ove godine osigurali smo 12.5 milijuna kuna za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola s područja naše županije. Osnovne škole kojima je osnivač županija u ovom trenutku pohađa oko 22 tisuće učenika, za koje smo nabavili 213 tisuća udžbenika. Financirali smo udžbenike svih obveznih predmeta, kao i udžbenike iz vjeronauka iako je riječ o izbornom predmetu. Razlog tome jest činjenica da je gotovo 98 % naših osnovaca izabralo vjeronauk kao izborni predmet.

Moram naglasiti da će sve učenike prvi dan nastave na njihovim školskim klupama dočekati udžbenici, za koje će roditelji ili skrbnici djece potpisati izjavu prilikom njihova preuzimanja kako će iste i po završetku školske godine vratiti u školu u kojoj su ih i preuzeli. Roditelji su dužni osigurati radni materijal za djecu, kao i radne bilježnice iako je veliki broj jedinica lokalne samouprave najavio kupnju za djecu sa svojeg područja. Ovom prilikom apeliram na roditelje da provjere u svojim općinama i gradovima jesu li isti osigurali nabavku spomenutih materijala.

Želim napomenuti kako smo izabrali model kojim financiramo kupnju udžbenika osnovnoškolcima prema školi koju pohađaju a ne prema mjestu u kojem stanuju odnosno u kojem su prijavljeni.

Naš osnovni cilj jest ulaganje u obrazovanje kojim želimo potaknuti ravnomjeran razvoj naše županije.

Detaljne infromacije o besplatnim udžbenicima možete naći na stranici https://www.dalmacija.hr/besplatniudzbenici

Ukoliko narednih dana bude dodatnih upita na ovu temu,otvorili smo mail BesplatniUdžbenici@dalmacija.hr na koji će stručne službe naše županije pružati potporu roditeljima uz dodatna obrazloženja, kazao je župan.