Održana 10. županijska izložba stoke

Na sinjskom hipodromu je održana 10. jubilarna županijska izložba stoke, koju su organizirali Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga proizvođača mlijeka Dalmacije i Grad Sinj. Pokrovitelji izložbe bili su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Splitsko–dalmatinska županija. 

Izložbu je otvorila pomoćnica ravnateljice Hrvatske poljoprivredne agencije Maja Dražić, a dobrodošlicu izlagačima i svim posjetiteljima uputili su u ime Županije zamjenik župana Luka Brčić i dogradonačelnik Zlatko Ugrin u ime Grada Sinja.

Sudjelovalo je 30-ak izlagača s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije. U govedarskom dijelu izložbe predstavljene su kolekcije krava i junica smeđe, holstein i buše pasmine, koje su ocijenjene i rangirane. 

U kolekciji krava holstein pasmine prvo mjesto pripalo je Anđeli Mateljan iz Košuta. Apsolutni pobjednik izložbe je iz ove kategorije krava Šara iz Obrta Nena za uzgoj krava s Čitluka.

U natjecanju su podijeljene nagrade i u kategorijama: krava smeđe pasmine, junice holstein pasmine, dok su u stočarskom-kozarskom dijelu sudjelovale ovce pasmine Dalmatinska pramenka. Nagrade su podijeljene  i u kategorijama: ovnovi i pasmine koza i jarca. 

U revijalnom dijelu su sudjelovali i konji iz Alkarske ergele, kolekcija magaraca iz Glavica, kokoši hrvatice i krava buša.

U svim kategorijama podijeljene su nagrade za osvojena prva, druga i treća mjesta. Nagrađena grla po kolekcijama dobila su diplomu Hrvatske poljoprivredne agencije, koje su uručili zamjenik župana Luka Brčić koji je oko vrata stavio i šampionsko zvono šampionu ove jubilarne izložbe.

„Naša Županija uvijek je bila na dispoziciji našim poljoprivrednicima, pripremajući povoljne poticajne mjere i kreditiranje počevši od mjera kreditiranja od 3 posto kamata. Od prije dvije godine uveli smo novu poticajnu mjeru za tele od šest mjeseci za ostanak u štali, a isto tako dajemo po tisuću kuna za junad kako bi se povećao stalni stočni fond“ kazao je zamjenik župana Luka Brčić, naglasivši kako je Županija u suradnji s određenim jedinicama lokalne samouprave krenula u akciju pomoći mljekarima da se što lakše nađu na tržištu mlijeka pogotovo kako bi s cijenom, jer kvaliteta je neupitna, mogli parirati onom uvezenom iz EU.

Osim izložbe stoke, posjetitelji su uživali u prezentaciji starih napjeva i plesova koje je izvodila Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, te prezentaciji starih običaja i zanata, a sa zanimljivim guslarskim repertoarom nastupili su narodni guslari Marko Kunac, Stipe Marinović i Dujo Sablić.