Predstavljen budući Muzej Domovinskog rata na Poljudu

Predstavljen budući Muzej Domovinskog rata na Poljudu

„Muzej Domovinskog rata je iznad dnevno-političkih odnosa, neovisno o trenutnoj gradskoj, županijskoj ili nacionalnoj vlasti. Ovakvi projekti moraju imati svekoliku potporu sviju nas, sa svih razina vlasti. Zato će Županija kad bude potrebno biti na raspolaganju ovoj, tako potrebnoj ustanovi. Potrebnoj nama danas, ali još više budućim generacijama, našoj, djeci i unucima, jer je čuvanje istine o domovinskom ratu, čuvanje temelja državnosti moderne Hrvatske.“, kazao je župan na predstavljanju Muzeja.

 

Budući Muzej Domovinskog rata u Splitu bit će smješten na Poljudu, u blizini istoimenog stadiona i vojne luke Lora. Njegova izgradnja stajala bi između 40 i 50 milijuna kuna, a pripremne radnje bit će završene u roku od dvije godine.

 

Predsjednik Povjerenstva Muzeja Domovinskog rata u Splitu u osnutku, umirovljeni bojnik HV-a Ivica Bubić istaknuo je da će na muzejskom prostoru veličine od tri do četiri tisuće četvornih metara, biti izloženi, helikopteri, avioni, tenkovi i ostala sredstva rabljena u Domovinskom ratu.  

 

Obzirom da će Muzej  imati i multimedijalnu dvoranu u kojoj će biti smješteni dokumenti, videosnimci,  fotografije  iz Domovinskog rata, pozvani su svi koji posjeduju takvu građu iz Domovinskog rata da je doniraju budućem muzeju.