"Ako vas pitaju zbog čega smo pali, recite im: da bi Sunce grijalo. A vas molim, nemojte prikrivati to Sunce!"

U Aržanu obilježena 30. godišnjica pogibije Josipa Jovića

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je danas, 30. ožujka, na obilježavanju 30. godišnjice pogibije Josipa Jovića. Nakon održane komemoracije i polaganja vijenaca na njegovom posljednjem počivalištu na mjesnom groblju u Aržanu, u blizini nove škole u Aržanu ministar Medved je položio kamen temeljac za izgradnju Spomen doma i multifunkcionalne dvorane „Josip Jović“.

U izjavi za novinare, ministar branitelj i potpredsjednik Vlade RH, Tomo Medved je kazao: -Zahvaljujem županu Bobanu, njegovu zamjeniku Šošiću i načelniku općine Cista Provo Čubiću što su ovu sjajnu ideju izvrsno osmislili i od početka do danas podržavali. Vrijednost radova je ukupno 4.237.500 kuna, a Vlada RH je već izdvojila 1,5 milijun kuna za ovaj projekt, Splitsko-dalmatinska županija sudjeluje s 2,1 milijun kuna a ostatak iznosa i infrastrukturu oko samog Centra će urediti općina Cista Provo. Na 330 metara četvornih naći će se mjesto i za multifunkcionalni prostor predviđen za dovođenje učenika u okviru proučavanja naše nedavne povijesti. Naime, ovaj Centar je ušao u Katalog spomen mjesta Domovinskog rata, od Vukovara, preko Pakraca, Karlovca i Knina do Aržana, kroz koje želimo mladim naraštajima prenositi istinu o Domovinskom ratu - kazao je ministar Medved.

Župan Boban je zahvalio ministru Medvedu i Vladi RH na razumijevanju i potpori Vlade RH za ovaj, ne samo za našu Županiju, značajan projekt: - Važno je na ovakav način obilježavati i čuvati uspomenu na heroje Domovinskog rata i na istinu o našoj borbi za slobodu. Poznato je da je Josip Jović prva žrtva Domovinskog rata, a možda je manje poznato da je, među 15.380 poginulih, posljednji poginuli u ratnim borbama za oslobođenje RH, bio pripadnik antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije Ante Bužančić, koji je poginuo 17. listopada 1995. godine, također iz Splitsko-dalmatinske županije. Ovom prigodom ću podsjetiti na istinu koju je kazao jedan osnovnoškolac: "Ako vas pitaju zbog čega smo pali, recite im: da bi Sunce grijalo. A vas molim, nemojte prikrivati to Sunce". Izgradnja ovoga Spomen-doma u Aržanu je naš odgovor: mi to Sunce nećemo prikrivati - kazao je župan Boban.

U ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića vijenac je položio njegov izaslanik, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić. Vijence su položili i obitelj Josipa Jovića, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Općine Aržano te predstavnici koordinacije braniteljskih udruga Imotske krajine.