Apel nastavnicima i učiteljima

U borbi za bolji položaj prosvjetnih djelatnika, nemamo pravo djeci oduzeti pravo na obrazovanje i odgoj

Ne ulazeći u opravdanost zahtjeva Sindikata, ne možemo opravdati ugrozu prava djece na obrazovanje, te izražavamo veliku zabrinutost zbog nastale situacije.Vodeći računa o potrebi izrade novog nastavnog kalendara zbog nadoknade izgubljenih radnih dana, podsjećamo Sindikat i roditelje na opasnost dovođenja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola u moguće neugodnosti oko upisa na sljedeću razinu obrazovanja. Ponovno podsjećamo sve uključene strane na Konvenciju o pravima djeteta, te obvezu svih nas da ne gubimo iz vida najbolji interes djeteta.

Uz sve naše razumijevanje teške situacije prosvjetnih djelatnika, cijenimo da nije korektno, da bilo tko, u borbi za svoja radnička prava, dovede u pitanje temeljna prava djeteta: pravo na obrazovanje, pravo na odmor, ili već sutra mogućnost izbora daljnjeg školovanja.

Stoga apeliramo na sve uključene strane, prije svega na učitelje i nastavnike, da se u ime djece i njihovih roditelja, vrate na svoja radna mjesta, kako bi izbjegli daljnju nepovratnu štetu za budućnost djece, te kako bi izbjegli daljnji neugodan položaj roditelja koji također rade i muku muče s organizacijom života vlastitih obitelji.