Župan Boban o demografskim mjerama: "Ne treba samo kukati i kritizirati državu, možemo puno i sami napraviti"

Portal zupan.hr je iznio zanimljivu usporednu analizu o broju rođenih po županijama, kao i o demografskim i socijalnim mjerama koje poduzimaju same županije. Te podatke je komentirao župan Blaženko Boban.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ističe kako je upravo demografska obnova bila njegova osnovna platforma i u samoj predizbornoj kampanji, te kako je izuzetno bitno da se lokalna samouprava što više uključi u rješavanje ovog problema umjesto da se čeka da država sve riješi.

'Demografska obnova uključuje s jedne strane razvoj poduzetništva, kako bi povećali zapošljavanje, a s druga strane niz mjera kao što su besplatni udžbenici, sufinanciranje produženog rada vrtića, stipendiranje studenata, naknada za novorođenčad, itd... Mi smo ove godine uveli naknade za bebe, i pri tome smo vodili računa da većinu sredstva dobiju roditelji iz siromašnih i slabije naseljenih područja jer nam je u interesu zaustavljanje iseljavanje iz naše Zagore i s naših otoka. U interesu nam je ravnomjeran razvoj cijele županije, a ne samo njezinog centra', ističe Boban.

Osim toga, Splitsko-dalmatinska županija dijeli i preko 100 stipendija za obitelji s pet i više djece.

'U pripremi imamo niz mjera na kojima još uvijek radimo, a koje će dodatno potaknuti ostanak naših ljudi u svojim mjestima i povećati natalitet. Mislim da je lokalna i regionalna samouprava jako bitna u ovom velikom i odgovornom zadatku, a ne samo država, i zato ne treba samo kukati i kritizirati državu. Puno toga se i nas pita', poručuje Boban ističući kako se u prvom tromjesečju ove godine u županiji rodilo 88 djece više nego lani za isto vrijeme, što ih veseli i ulijeva optimizam da će uspjet zaustaviti negativne trendove.