Župan Boban otvorio obnovljenu školsku zgradu područne škole u Svibu

Danas, prvog dana nove školske 2018./19. godine u Županiji splitsko-dalmatinskoj, posebno svečano je bilo u Svibu, mjestu u Općini Cista Provo, gdje je župan Blaženko Boban svečano otvorio obnovljenu školsku zgradu područne škole koja djeluje u sklopu OŠ Josipa Jovića Aržano.

Na ovoj svečanosti župan je uputio i poruku svim učenicima Splitsko-dalmatinske županije te im zaželio uspješan početak nove školske godine.

Na početku svečanosti pozdravne riječi i zahvalu svima koji su pomogli u ovom projektu uputio je Frane Bilić, ravnatelj OŠ Josipa Jovića Aržano, ističući kako u u školi ima ukupno 53 učenika, od čega ih je na Svibu 24 od prvog do osmog razreda.

Govoreći o adaptaciji i obnovi škole, splitsko dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je kako je Županija ponosna na učinjeno.

‘Na isti način lani smo ovakvu svečanost imali u Krušvaru (Općina Dicmo) gdje smo otvorili obnovljenu školu i ono što je posebno važno, u toj područnoj školi Ante Starčević Dicmo sada je sedam učenika više nego lani, a ukupno ih je 26 do četvrtog razreda i 9 je prvašića. Vjerujem kako će taj primjer slijediti i Svib. Dovršena je kompletna obnova područne škole. Investicijom od 2 milijuna kuna Splitsko-dalmatinska županija obnovila je krov, pročelje škole te su uređene i opremljene učionice. Instalirani su podno grijanje, besplatni internet, uređeni sanitarni čvorovi, a dodatnih 500 tisuća kuna za ovaj projekt izdvojilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Mi smo još iz županijskog proračuna izdvojili 80 tisuća kuna za unutarnje opremanje, a pomoći ćemo i u informatičkom opremanju. Paralelno smo obnavljali školu u Kotlenicama (Općina Dugopolje) i dovršili 40 milijuna kuna novu osnovnu školu u solinskom naselju Ninčevići koja će biti svečano otvorena u srijedu’, kazao je Blaženko Boban.

Župan je naglasio kako će osim obnova školskih zgrada, Županija i na druge načine poticati demografiju.

‘Od 1. siječnja 2019. godine idemo s novim sadržajem i poticajima za mlade obitelji. Za sve one koji idu u adaptaciju ili izgradnju obiteljske kuće, a žele se vratiti ili ostati na ovim ruralnim područjima županije, dajemo 60 do 100 tisuća kuna nepovratnih sredstava. Naravno, tu su i određeni kriteriji, kao što je boravak djece u vrtiću, pohađanje djece u školama u lokalnoj zajednici gdje tražitelji sredstava namjeravaju živjeti. Uskoro ćemo detaljnije govoriti o ovim novim županijskim mjerama za ostanak mladih ljudi u ruralnim područjima’, kazao je župan Blaženko Boban.

U izaslanstvu Županije koje je danas posjetilo Svib, osim župana Bobana, bili su i dožupan Ante Šošić te pročelnici Tomislav Đonlić i Davor Pavić, kao i čelnici Šestanovca i Zadvarja.

Uz župana i ravnatelja škole prigodno su se okupljenim učenicima, roditeljima, učiteljima, mještanima Sviba i njihovim gostima obratili načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i saborski zastupnik Ante Babić.

Obnovljenu školsku zgradu blagoslovio je župnik na Svibu don Nediljko Ribičić. U prigodno kulturnom programu sudjelovali su učenici škole i ženska klapa Neviste iz Imotskog.

Nakon blagoslova, svi učenici škole pošli su u jednu od učionica gdje su ih na klupama dočekali udžbenici, ruksak, majice i školski pribor koje im je darovala Županija te radne bilježnice koje je osigurala Općina Cista Provo.