Predstavljen projekt Morsko riječna šetnica i biciklistička staza „Podstrana walk and bike“

U utorak, 15. siječnja je u auto-kampu u Stobreču predstavljen projekt Morsko-riječna šetnica i biciklistička staza „Podstrana Walk & bike“. Riječ  je o projektu Općine Podstrana koji se odnosi na izgradnju biciklističke staze i šetnice u dužini od 363 m od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te opremanje biciklističke staze i šetnice uz lijevu obalu rijeke Žrnovnice u dužini 1.610 m, čime će se izgraditi i opremiti površina u ukupnoj duljini od 1,97 km.

Vrijednost samog projekta iznosi 10.009.686,86, od čega ukupni prihvatljivi troškovi iznose 10.007.479,41 kn. Od toga će 85% sufinancirati Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok će preostali dio od 15% financirati Korisnik Općina Podstrana sredstvima osiguranim u proračunu.

O samom projektu i razvoju gospodarstva i turizma putem projekata financiranih EU fondovima više se govorilo u utorak 15. siječnja 2019. godine u Stobreču gdje je održana konferencija „Podstrana walk and bike“ u organizaciji Poslovnog dnevnika i Općine Podstrana, a prisutnima su se pozdravnim govorima obratili gospodin Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije i gospodin Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana dok su nam sam projekt "Podstrana walk and bike" prezentirali gospodin Božen Živaljić, predstavnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Općine Podstrana te profesor Veljko Srzić, predstavnik Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. 

Zamjenik župana Ante Šošić je rekao da je Splitsko-dalmatinska županija prepoznala važnost ovog projekta smatrajući kako je cikloturizam  jedan od najvažnijih oblika turizma u pred i pod sezoni. Zarada od cikloturizma u 2017. u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosi čak 
50 mil. €.

-Ono što je našem turizmu nedostajalo su upravo ovakvi sadržaji i ako znamo da je Podstrana prošlu godinu završila sa 650 tisuća  noćenja onda je nemjerljiv doprinos ovakvih sadržaja razvoju turizma. U županiji imamo gotovo tri tisuće kilometara biciklističkih  staza, više od 100 označenih i mapiranih – kazao je Šošić.

Program je završio panel diskusijom pod nazivom „Razvoj gospodarstva i turizma putem projekata financiranih EU fondovima“ u kojoj su sudjelovali gospodin Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije s gospođom Zdravkom Švendom, direktoricom Turističke zajednice Općine Podstrana, gospođom Anom Jerkunicom, voditeljicom Odsjeka za provedbu ITU mehanizma u gradu Splitu, gospodinom Boženom Živaljićem, predstavnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Općine Podstrana te profesorom Veljkom Srzićem, predstavnikom Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.