U Splitu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Zajedno s gradonačelnikom Splita Androk Krstulovićem Oparom, župan Blaženko Boban je odao počast svim žrtvama povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Župan je u kratkoj izjavi naglasio ulogu obrazovanja te dodao: - Na ovaj Dan sjećanja postavlja se pitanje kome je to obilježavanje potrebno. Onima koji su nevino stradali ili nama koji ih posjećujemo? Smatram kako je najvažnije da našim dolaskom svake godine pošaljemo poruku onim generacijama koje dolaze iza nas kako se nevine žrtve ne bi dogodila više nigdje. Ako je potrebno, oko ove teme moramo nastupiti i agresivno kako se užasi holokausta više nikad ne bi ponovili - kazao je župan Boban

Gradonačelnik grada Splita je također govorio o važnosti prenošenja sjećanja na mlade generacije:   - Zaborav i relativizacija su ponovno ubijanje žrtve, zato je civilizacijski međaš i naša obaveza da obnavljamo sjećanje, primimo križ naše generacije i nosimo ga kao upozorenje i poruku mladima - rekao je gradonačelnik Krstulović Opara. 

Predsjednica Židovske općine u Splitu Ana Lebl posebno je naglasila kako su zadovoljni što su na ovo obilježavanje stigli gradonačelnik i župan te što su Grad i Županija na sebe preuzeli organizaciju ovog događaja.