U nedjelju obilježena obljetnica oslobađanja Peruče

Prigodnim programom u nedjelju, 27. siječnja je obilježena 26. godišnjica oslobađanja brane Peruća. Prije 26 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. Bila je to brza akcija kojom je spriječena  katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Sjećanje na taj važan događaj iz Domovinskog rata upriličeno je danas kod spomen obilježja poginulom Anti Buljanu gdje su se okupili članovi njegove obitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik Ministra Hrvatskih branitelja brigadir HV-a Jozo Šerić, saborski zastupnici Ivan Šipić i Miro Bulj, župan splitsko dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, dogradonačelnik Vrlike Nikola Uzun, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, načelnica Kijeva Lidija Slavić, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće i ostalog dijela cetinskog kraja.

Kao i dosadašnjih godina, obilježavanje ovog važnog događaja iz Domovinskog rata organizirala je Udruga veterana 126. brigade. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulog branitelja Ante Buljana. Vijence su položili članovi njegove obitelji, predstavnici udruga  proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva koja su nazočila obilježavanju. Molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje predvodio je don Josip Breči,župnik Župe Male Gospe na Biteliću.

Okupljenima se u ime organizatora obratio tajnik Udruge veterana 126. brigade Filip Ratković, zahvalivši svima koji su došli na ovu svečanost. U ime domaćina i svih nazočnih predstavnika gradova i općina okupljene je pozdravio načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak, u ime Županije Splitsko dalmatinske okupljenima se obratio župan Blaženko Boban, koji je između ostalog kazao:

-Svi vi koji ste na bilo koji način sudjelovali u oslobađanju i očuvanju ovog područja iskazujem svoj duboki naklon za sve što ste uradili. Na nama je da zastanemo pred tim činom i tom akcijom i istaknemo poštovanje. Ta akcija u tom trenutku ostavila je Cetinu u svom koritu kako su ga učinili dragi Bog i priroda -  kazao je župan Boban.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja okupljenima se obratio brigadir u miru Jozo Šerić, koji je istaknuo kako su Cetinjani i 126. brigada bili nositelji svih ratnih događanja između Dinare i Svilaje. Kasnije su se istaknuli u napadnim djelovanjima HV-a u oslobađanju Domovine, a tako je bilo i 93.na Perući. Zahvaljujući žurnoj akciji vojske i HEP-a sanirana je pukotina na brani i nije došlo do katastrofe u nizvodnom dijelu Cetine, istaknuo je Šerić.

Svečanost na Perući završena je otkrivanjem spomen ploče od strane branitelja i djelatnika HEP-a na kruni brane uz zgradu stražarnice u spomen na akciju Peruća. Tom prigodom okupljenima su se uz brigadira Šerića obratili Ivica Brakus, predsjednik regionalnog Odbora hrvatskih branitelja HEP – regija jug, Vice Oršulić direktor PP HEP jug i Davor Tomljanović,predsjednik UHB HEP-a, koji je zajedno s Josipom Macanom, direktorom glavne HE Orlovac u čijem su sastavu HE Peruća i Đale otkrio spomen ploču koju je blagoslovio don Josip Brečić.