Župan Boban primio upravu i športaše kluba borilačkih vještina "Pitbull"

Danas je župan Boban primio upravu i športaše Pitbulla, kluba borilačkih vještina, povodom 25. godina postojanja.

Zanimljivo, prvi prijem u Županiji Splitsko Dalmatinskoj za borce PitBulla upriličen je sada već davne 1995. godine kada je tadašnji župan Kruno Peronja primio našeg legendarnog šampiona, danas izbornika reprezentacije Hrvatske Sinišu Andrijaševića koji je tada osvojio svjetski pojas i Marka Žaju, osnivača kluba i današnjeg potpredsjednika Hrvatskog kickboxing saveza koji je tada osvojio pojas prvaka Europe. Još je zanimljivo istaknuti da bi prostor svečane sale bio premali za prijem svih velikih boraca koji su osvajali državna, europska i svjetska odličja pa su na prijem došli samo one natjecateljice i natjecatelji koji su osvajali medalje na službenim prvenstvima Europe i svijeta u protekle tri godine ( 2016., 2017. i 2017. ). U tim sezonama 20 natjecatelja su osvojili su 32 odličja. Danas njih petero nisu stigli na prijem kod župana zbog poslovnih i školskih obveza. 

Marko Žaja je podsjetio na osnovne činjenice o klubu: Kroz dosadašnji period kroz klub je prošlo preko 7000 članova i preko 1200 registriranih natjecatelja od osnutka kluba,1994. godine. Nastupaju u pet borilačkih sportova i szdjeluju u radu pet borilačkih saveza: kickboxing, boks, tajlandski boks, savate boks i sambo. Svih pet svjetskih saveza su članovi Međunarodnog Olimpijskog Odbora kao što su i Hrvatski savezi i članovi Hrvatskog Olimpijskog Odbora.

- Ovo je vjerojatno najtrofejniji klub u cijeloj Hrvatskoj, a jako se malo prezentira u javnosti sve ono što rade za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Kada smo dogovarali susret rekli su da će doći samo osvajači svjetskih i europskih medalja i onda je trebalo doći njih 25. Mnogi nakon 2018. koriste floskulu da su sportaši promotori naše države, ali to nije floskula i zato političari moraju imati u vidu da ima netko tko državu promovira puno bolje, pa da kod donošenja zakona i mi napravimo taj mali korak i prilagodimo se tim promotorima Hrvatske u svijetu - kazao je Boban, a Marko Žaja, glavni trener za kickboxing, savate i kondiciju odgovorio je da će nastaviti smjerom kojim idu od svog osnutka.

- Vrlo važan segment našeg rada je edukacija i obrazovanje mladih, da ih usmjeravamo kvalitetno, da osim što su vrhunski sportaši  budu i kvalitetni ljudi, da idu smjerom obrazovanja u školama i na fakultetima, a velika većina njih kasnije radi u sigurnosnom sustavu RH. Vrlo je važno jačati ne samo fizički naše sportaše nego i duhovno da bi bili kvalitetniji ljudi. Vjerujem da ćemo u ovoj godini u kojoj slavimo kvarat stoljeća postići vrhunske rezultate na ponos našeg kluba, ali i našeg grada, županije i Hrvatske - rekao je Žaja i i otkrio planove za proslavu ove važne obljetnice: -Ove godine u sklopu proslave kvarat stoljeća naš klub organizirati će čak četiri vrlo interesantna športska događaja. U ožujku ćemo organizirati prvenstva Hrvatske u tajlandskom boksu i sambou a u kolovozu ćemo organizirati naš drugi veliki ljetni borilački kamp. Centralni dio proslave biti će u prosincu kada ćemo organizirati najveći Hrvatski kickboxing turnir Croatia Open- memorijal Davora Jovića na kojem očekujemo oko 1000 natjecatelja iz Europe i svijeta.

Teško je i nabrojati sve uspjehe kluba, a gosp. Žaja je izdvojio: -U protekle 24 godine na državnim i međunarodnim natjecanjima ostvarili smo preko 3000 pobjeda i osvojili preko 2000 medalja od čega 800 zlatnih. 82 medalje naši natjecatelji osvojili su na seniorskim europskim i svjetskim prvenstvima a 94 medalje na juniorskim europskim i svjetskim prvenstvima. Naši borci osvojili su i 31 pojas profesionalnog prvaka po najcjenjenijim europskim i svjetskim federacijama. Posebno je impresivan podatak da je Pit Bull čak 119 puta proglašeni za najbolji klub na službenim prvenstvima Hrvatske u svih pet športova u svim uzrastima. Naši natjecatelji borili su se na svih šest kontinenata protiv boraca iz preko 100 država i gdje god i skim god su se natjecali uvijek su davali svoj maksimum i ostavljali srce na ringovima na ponos našeg grada, županije i Domovine.