Javnosti predstavljen projekt READINESS

Jutros je u hotelu Atrium u Splitu, na konferenciji za novinare župan Boban govorio o suradnji Splitsko-dalmatinske županije i jadranskih županija s talijanskom regijom Molise na EU projektu iz područja civilne zaštite – projektu READINESS.

-Uspješna suradnja jadranskih županija s talijanskim regijama započeta na ranijim programima EU se nastavlja kroz program INTERREG Italija - Hrvatska. Splitsko- dalmatinska županija je u razdoblju od listopada 2013., samo iz EU sredstava (HOLISTIC, Readiness) uložila u opremanje vatrogasnih snaga te opremu za ranu detekciju i nadzor požara 3,5 milijuna kuna – kazao je župan te dodao: - Od početka ove godine započeli smo s provedbom novog projekta iz područja civilne zaštite E- CITIJENS ukupne vrijednosti oko 22 milijuna kuna, od čega je oko 2 milijuna kuna predviđeno za aktivnosti  Županije. Stoga koristim i ovu prigodu zahvaliti prijateljima iz Italije, posebno vodstvu pokrajine Molise, s kojima uspješno surađujemo već duži niz godina.

Projekt READINESS ukupno je vrijedan oko osam milijuna i 900 tisuća kuna, a u njegovoj provedbi, osim Splitsko- dalmatinske županije, sudjeluju Dubrovačko-neretvanska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Fruili-Venezia-Giulia. Projektne aktivnosti Splitsko- dalmatinske županije  vrijedne su milijun i 170 tisuća kuna, a u 85 postotnom iznosu sufinanciraju se sredstvima programa prekogranične suradnje INTERREG Italija- Hrvatska.

Županija će projekt Readiness  provoditi kroz jačanje spremnosti pripadnika civilne zaštite što podrazumijeva organizaciju niza vježbi pripadnika operativnih snaga civilne zaštite, kroz monitoring i mjerenje seizmološke osjetljivosti zgrada od strateškog interesa, te kroz jačanje svijesti ciljanih skupina o djelovanju u slučaju pojave požara/potresa što obuhvaća organizaciju niz pokazno- edukativnih vježbi namijenjenih djeci, kao i cjelokupnom stanovništvu.