Svečano proslavljen Dan KBC-a Split

Župan je danas, uoči proslave Dana KBC-a Split, ravnatelju KBC-a dr. Juliju Meštroviću uručio ključeve tri sanitetska vozila.

-Iskreno i od srca zahvaljujem županu Bobanu i njegovim suradnicima na ovom današnjem daru kao i na svim dosadašnjim donacijama i potpori županije kroz dugi niz godina – kazao je dr. Meštrović, te podsjetio na današnji dan prije 26 godina, kada je na Županijskom upravnom sudu registriran KBC Split u kojemu su od tada objedinjene bolnice Križine, Firule i splitske toplice u jednu funkcionalnu jedinicu. - Danas KBC Split ima 3.700 zaposlenika , od čega ih je 130 sa znanstveno-nastavnim zvanjem i još 48 doktora znanosti što „predstavlja silan znanstveni potencijal za Sveučilište, grad Split i širu zajednicu – dodao je ravnatelj te se zahvalio i Ministarstvu zdravstva što je prepoznalo važnost splitskog KBC-a. –Ove godine smo raspisali 76 specijalizacija, kao nikad do sada. Uz to, nabavljamo modernu opremu vrijednosti 50-ak milijuna kuna što će omogućiti smanjivanje lista čekanja. Zajedno sa Županijom smo dovršili dnevnu bolnicu u Zagvozdu, dovršen je prostor za traumatologiju, imamo hvala Bogu i novih planova, za izgradnju zajedničkog Objedinjenog Hitnog medicinskog prijema i obnovu prostora za pulmologiju- bio je optimističan ravnatelj primarius Meštrović.

Nakon dodjele vozila započela je svečanost proslave Dana KBC-a Split.

U pozdravnoj riječi na svečanoj sjednici kolegija KBC-a, župan Boban je kazao: -Odmah ću reći da riječ „Split“ u nazivu našega Kliničkog bolničkog centra označuje samo sjedište ove prevažne ustanove jer svi znamo dobro da je ovo Klinički bolnički centar cijele Južne Hrvatske i danas, a posebno u ratno vrijeme, bolnica spasa brojnim Hrvaticama i Hrvatima, Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim ljudima u potrebi iz naše susjedne Bosne i Hercegovine. Ima vas ovdje puno svjedoka toga ratnog vremena pa ne ću govoriti o detaljima ustroja toga, kako kažu, možda najboljeg na svijetu ustrojenog ratnog saniteta, ali želim to napomenuti radi mlađih i da se istina nikada ne zaboravi, te još jednom iskreno i od srca zahvaliti svima koji ste časno dali svoj doprinos u tim teškim, ali i slavnim danima naše bliske povijesti. Vi ste bili i ostali naš ponos! – kazao je župan, te je podsjetio okupljene na dugogodišnju izvrsnu suradnju Splitsko-dalmatinske županije i KBC-a Split:

-Županija je od svoga utemeljenja bila i ostala stup na kojega ste se mogli osloniti u mogućnostima koliko to dopušta skromni proračun Županije. (Ponekad čujemo i one „pametne“ demagoge i populiste koji „sve znaju“, koji nam zamjere za izdvajanja koja nisu u „opisu poslova“ same županije,  a ja bih takve upitao - čija je ovo bolnica, komu ona služi i trebamo li se birokratski ponašati čak i kada se radi o životima nas samih i naših najbližih?) Podsjetit ću ovdje kratko  na par činjenica samo iz prošle 2018. godine: županija je za različite potrebe KBC-a i edukaciju specijalizanata KBC-a, izdvojila 2 milijuna 150 tisuća kuna (od uređenja Dnevne bolnice u Zagvozdu, sufinanciranja obnove stacionarnog dijela Klinike za očne bolesti, uređenja izolacijske jedinice za liječenje opeklina, uređenja prostora za boravak djelatnika Klinike za dječje bolesti, nabave dijagnostičke i laboratorijske opreme, do nabave sanitetskog i dostavnog vozila itd.) – izjavio je župan, dodajući da su županijske ustanove: Nastavni zavod za javno zdravstvo, Zavod za Hitnu medicinsku pomoć, kao i županijski Dom zdravlja i županijske Ljekarne, nastavna baza splitskom Medicinskom fakultetu. Župan je na kraju svima čestitao Dan KBC-a.