Protojerej-stavrofor MPC u RH Kirko Velinski posjetio županiju

Danas su župan Blaženko Boban i zamjenik župana Luka Brčić u uredu župana primili protojereja-stavrofora Makedonske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, Kirka Velinskog. Protojerej-stavrofor Velinski je zahvalio županu za današnji prijem i za sve što je Splitsko-dalmatinska županija zadnjih godina učinila za Makedonce u Splitu i Županiji, te je županu dodijelio zahvalnicu za materijalnu pomoć u izgradnji prve crkve Makedonske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, koja se gradi na zagrebačkoj Knežiji.

-Raduje me izvrstan odnos s Makedonskom Pravoslavnom Crkvom i makedonskim kulturnim društvima i udrugama, kako na razini Vlade RH tako i ovdje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Početkom svibnja, točnije 7. svibnja u Makedoniji očekujemo dolazak sv. Oca pape Franje, što je važan događaj ne samo za zajednicu katolika u Makedoniji nego i za nas pravoslavce i sve građane Makedonije – kazao je protejerej Velinski.

Župan Boban je zahvalio na knjižici „Oče naš“ koju je dvojezično napisao i priredio sam protojerej, te je kazao: - Nastavit ćemo pomagati u izgradnji tako važnog vjerskog objekta kao i stalnoj izgradnji uvijek boljih odnosa s Makedonskom Pravoslavnom Crkvom i svim kulturno-umjetničkim društvima i udrugama Makedonaca koje djeluju na području grada Splita i županije.

Na prijemu su, uz protojereja-stavrofora Velinskog bili i Živko Bogeski, potpredsjednik MPCO Split, Marta Žaja tajnica, Venka Džanko predsjednica Makedonskog kulturnog društva u Splitu, Angel Mitrevski, predstavnik iz SDŽ u Vijeću nacionalnih manjina RH, te Vlado Apostolovski, predsjednik MNM grada Splita.