Potpredsjednik Vlade RH, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u dvodnevnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Danas je u zgradi Županije održan sastanak na kojemu su uz potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, sudjelovali Krešimir Ivančić pomoćnik ministra, Ružica Njavro, tajnica Kabineta ministra i Matilda Copić, ravnateljica APPRRR, te zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik UO za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić, pomoćnik pročelnika Josip Matas i Katarina Šuta, voditeljica pododsjeka za poljoprivredu i ribarstvo.

Teme sastanka su bile: Mjere ruralnog razvoja, Programi navodnjavanja i ribarstvo Splitsko-dalmatinske županije. Nakon sastanka, ministar Tolušić i župan Boban su se obratili novinarima.

-Zahvaljujem dopredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tolušiću na dvodnevnom posjetu našoj županiji i pripremljenim ugovorima koje sutra potpisujemo. Danas smo razgovarali o mjerama ruralnog razvoja, programima navodnjavanja triju velikih polja: Sinjskog, Imotsko-bekijskog i Vrgoračkog, te o izgradnji ribarskih luka u županiji. Nakon ovoga idemo na Klis pa u Kaštela, sutra ćemo zajednički otvoriti sajam GAST te posjetiti još neke OPG-ove na području grada Trilja. Zadovoljan sam postignutim, ali ćemo svakak nastojati otklanjati u hodu uočene probleme koji se ne mogu riješiti bez promjene nekih bitnih, sustavnih zakonskih promjena - kzao je župan Boban te dodao kako će radi daljnjih operativnih dogovora već u četvrtak kod ministra u Zagreb, poći zamjenik župana Ante Šošić i pomoćnik pročelnika Josip Matas.

Ministar Tolušić je zahvalio županu i njegovim suradnicima na prijemu te je kazao: - Na današnjem radnom sastanku smo prošli sve najvažnije teme vezane uz SD županiju, prije svega što još moramo zajednički napraviti  kako bismo mogli financirati navodnjavanje odnosno odvodnjavanje triju velikih polja u ovoj županiji, od Imotsko-bekijskog, preko Sinjskog polja do polja Bunina na području Vrgorca. Ministarstvo takve projekte financira u stopostotnom iznosu, ali kako bismo došli do toga zajednički ćemo nastojati čim prije ishoditi lokacijske dozvole i sve što treba za Glavni projekt jer je osigurano po 15 milijuna eura za svaki projekt. Odlična suradnja sa Splitsko-dalmatinskom županijom, koja se potvrđuje i sutrašnjim potpisivanjem ugovora o izgradnji vrtića u 4 jedinice lokalne samouprave, se nastavlja. Očekujem da će županija, županijska razvojna agencija i šest LAG-ova s područja ove županije i dalje biti uspješni u pripremi i pisanju projekata koje je moguće financirati iz Proračuna Vlade RH i fondova EU, te da ćemo svi zajedno biti i ubuduće na raspolaganju malim obiteljskim gospodarstvima, poljoprivrednicima, ribarima i svima koji žele raditi - kazao je, vidno zadovoljan ovim sastankom i najavljenim planom boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Tomislav Tolušić.

Ministra i župana sa suradnicima, tijekom popodnevnih sati u Kaštelima dočekuju gradonačelnik Denis Ivanović i predsjednik GV-a Ivan Udovičić. Zajedno će obići OPG Jagoda Alfirević (šest hektara maslinika i mini uljara), potom nasad Braniteljske zadruge Tvrda stina u Kaštelima, gdje je na 12 ha zasađeno 3000 sadnica smokava, 5700 trsova loze i 125 stabala maslina.

U srijedu ujutro (10 00) će se  ministar i župan obratiti organizatorima, sudionicima i posjetiteljima Međunarodnog sajma GAST u splitskoj Areni.

Nakon obilaska sajma, u 13 sati, u hotelu Atrium u Splitu, planirano je svečano potpisivanje Ugovora o financiranju "Potpora mladim poljoprivrednicima" i  "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" u provedbi Mjere 6 - razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdbolje 2014. - 2020.

Nakon toga će ministar Tolušić sa županom i gradonačelnikom Trilja Ivanom Šipićem obići OPG Frane Mateljana u Košutama.