Županijska Vatrogasna zajednica pokaznom vježbom spašavanja oduševili djecu i obilježili Dan Civilne zaštite

Splitsko-dalmatinska županija u suradnji sa Vatrogasnom zajednicom županije povodom obilježavanja međunarodnog dana civilne zaštite 1.ožujka 2019. organizira javnu edukativno-pokaznu vježbu spašavanja za djecu predškolske dobi. Cilj ove vježbe je educirati najmlađe o rizicima i opasnostima požara i potresa te pravilnom postupanju u takvim situacijama.

Župan Blaženko Boban je nazočio ovoj vježbi te je u obraćanju novinarima kazao: -Svaki građanin je dužan štititi zajedničku imovinu i ljudske živote.Kroz institut Civilne zaštite su nagažirani brojni djelatnici kao i pojedinci svjesni važnosti čuvanja zajedničke imovine kao da je njihova svojina. Mi u Županiji provodimo projekt Readiness, sufinanciran iz EU fondova, kao dio programa INTERREG kojega provodimo zajedno s partnerima iz Italije.. Kroz ovaj projekt i raniji projekt Holistic institucionalno smo puno napravili i što je možda još važnije kroz te projekte posvješćujemo mladima kolika je važnost čuvanja onoga što nam je zajedničko, jer  sama Civilna zaštita bez tako izgrađene svijesti svih nas, bila ograničena na usko, institucionalno djelovanje. Uz to je važno uspostaviti koordinaciju s ustanovama i javnim institucijama – kazao je župan.

Pročelnik u.o. zajedničkih poslova, Damir Gabrić je dodao: - Splitsko-dalmatinska županija je ponosna na svoje snage sustava Civilne zaštite, GSS, Crveni križ i sve ostale snage koje su po stručnosti u samom svjetskom vrhu. Naš je cilj tehnički ih još bolje opremiti, pa smo znbog toga kroz nekoliko zadnjih godina pokrenuli niz programa i projekata, sufinanciranih iz EU fondova, upravo s tim ciljem, s modernizacijom opreme. Siguran sam da će Županija i u budućnosti nastaviti s tom politikom.

Događaj je sufinanciran iz sredstava EU projekta Readiness koji je dio programa Interreg Italija-Hrvatska. Za vrijeme vježbe organizirana je kratka video konferencija između svih projektnih partnera sa hrvatske i talijanske strane u svrhu razmjene iskustava povodom ovog događaja kao i obilazak županijskog vatrogasnog operativnog centra te izložba vozila i opreme koja se koristi u raznoraznim akcijama spašavanja.