Predstavljen  projekt rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje

U utorak, 5. ožujka, su predstavnici Hrvatskih autocesta, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita predstavili projekt rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje na autocesti A1 (Zagreb-Ploče). Taj je projekt jedan od zaključaka sa sjednice Vlade održane početkom svibnja prošle godine u Splitu, a donesen je preduvjeta za rješavanje prometne infrastrukture na širem splitskom području. Projekt je zbog složenosti zahvata podijeljen u tri faze, čija je ukupna vrijednost oko 32 milijuna kuna. Prva faza projekta obuhvaća radove dogradnje izlazne trake čvora, čime će se povećati propusnost vozila odnosno omogućiti veći protok silaska s autoceste iz smjera Zagreba prema Splitu. Vrijednost ugovorenih radova za prvu fazu iznosi 5,6 milijuna kuna bez PDV-a, a planirano je da ti radovi završe krajem lipnja odnosno do početka turističke sezone (13,00 sati, Centar za kontrolu prometa Dugopolje).

– "Hrvatske autoceste" (HAC) su dobile specijalan zadatak: dogradnja čvora Dugopolje, koja će se zbog obimnosti provoditi u tri faze. Prva je faza započela, a riječ je o rekonstrukciji izlaznog traka s autoceste prema čvoru Dugopolje. Ulaganje je vrijedno 5,6 milijuna kuna (7 milijuna kuna s PDV-om, op.a.), a rok dovršetka je početak ove turističke sezone – kazao nam je Boris Huzjan, predsjednik HAC-ove Uprave, te je dodao:

– Druga faza će biti proširenje naplatne postaje kojom ćemo dobiti dva dodatna prolaza, pri čemu tu procjenjujemo radove na oko tri milijuna kuna. Treću fazu projekta predstavljat će izgradnja novog nadvožnjaka preko autoceste i svih ostalih krakova čvora iz smjera Dubrovnika, ukupno je vrijedna 23 milijuna kuna.

Dožupan Ante Šošić ovaj je dan nazvao "velikim", pohvalio je ministra Olega Butkovića i Ministarstvo prometa i pomorstva, te je najavio planove za budućnost. – Ovo je konkretizacija rješavanja prometnih problema splitske aglomeracije, ono što nas čeka je "splitska rampa", dakle ulaz s Ulice Zbora narodne garde na obilaznicu u smjeru Solina. Za deset mjeseci do godinu dana očekujemo projektnu dokumentaciju za rješavanje gužvi na solinskoj Širini. Planiranom dinamikom se odvija proces rješavanja projektne dokumentacije za budući tunel "Kozjak" i spoj na čvor Vučevica. Ugovorena je studija utjecaja na okoliš, zajedno sa svim idejnim i glavnim projektima, te ishođenjima lokacijske i građevinske dozvole, a također je ugovorena studija izvodljivosti za drugu fazu projekta od čvora Kaštel Kambelovac od Gradske luke u Splitu. Do kraja rujna očekujemo građevinsku dozvolu za novu prometnicu od TTTS-a do Mravinaca – nabrajao je dožupan i dodao: -Očekujemo i da se "odčepi" tunel "Komorjak" poviše Omiša i most preko Cetine, tu je uložena žalba koja se rješava. Županija će nakon svih ovih zahvata izgledati potpuno drukčije u prometnom smislu.

Dogradonačelnik Nino Vela je pohvalio napore i Vlade i HAC-a da se udvostruči protok prometa prema gradu:

– Ovaj projekt je ulaz u Split, u županiju, čvor koji je u vrijeme ljetnih gužvi jako prometan, od ove sezone će se u sam grad s autoceste ulaziti s dva traka umjesto sadašnjeg jednog.