Veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Nj. E. Alonso Dezcarall de Mazzarreda u nastupnom posjetu SD županiji

Danas su zamjenik župana Ante Šošić i predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar u županiji primili Nj.E. Alonsa Dezcallara de Mazzarreda, veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj i počasnog konzula Kraljevine Španjolske u Splitu, Mirka Tunjića.

-Ovo je moj prvi službeni posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji i gradu Splitu nakon što sam već 4 mjeseca veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH. Nadam se da ću slijedeći put imati prigodu upoznati i župana Blaženka Bobana koji je danas, kako sam razumio, na važnom gospodarskom Sajmu u Virovitici. Želim istaknuti dosadašnju dobru suradnju ove županije sa Španjolskom i posebno u tom smislu, uvođenje redovitih linija na relaciji Split - Madrid - Barcelona. Kao šo znate, na tržištu Hrvatske i ovdje u županiji su već godinama prisutne razne španjolske tvrtke kao što su Acciona u području energetike, te poznati brendovi Mango, Zara, Massimo Dutti itd. Nastojat ću kao veleposlanik još unaprijediti našu trgovinsku, turističku i uopće gospodarsku razmjenu - kazao je uvodno veleposlanik Dezcallar de Mazzarreda.

Zamjenik župana Ante Šošić je pozdravio uvažene goste u ime župana Bobana i svoje osobno ime te je predstavio sudomaćina, predsjednika županijske Skupštine, Petroslava Sapunara.

- Čestitam na današnjem otvaranju konzulata Kraljevine Španjolske u Splitu i zahvaljujem na mogućnosti predstavljanja turističkih i gospodarskih potencijala Splitsko-dalmatinske županije - kazao je u pozdravnoj riječi zamjenik župana te je dodao: - Izvoz iz Splitsko-dalmatinske županije u Španjolsku iznosi otprilike 80-ak milijuna kuna godišnje, a uvoz iz Španjolske oko 200 milijuna kuna je solidna osnova koju ćemo, nadam se u Vašem mandatu bar udvostručiti jer za to postoje objektivne šanse. Reći ću samo ukratko da imamo 13 aktivnih poslovnih zona s kompletnom infrastrukturom, spremnih primiti nove poduzetnike, a veliki prostor za suradnju omogućuju i 70-ak turističkih zona kao i sedam velikih nautičkih luka. Španjolska je i sama uspješna turistička destinacija a mi, samo u našoj županiji ipak bilježimo dolazak 70 do 80 tisuća španjolskih turista godišnje.  

Veleposlanik i zamjenik župana su razmijenili  nekoliko riječi i o privatnim "nogometnim preferencijama" spominjući se Modrića i Rakitića te velikog uspjeha hrvatske reprezentacije za koju su na prošlom Svjetskom prvenstvu, prema riječima veleposlanika navijali većina Španjolaca. 

Petroslav Sapunar, predsjednik Skupštine SDŽ je također zaželio dobrodošlicu veleposlaniku i počasnom konzulu ističući gospodarstvo kao temelj za izvrsnu suradnju naše Županije s Kraljevinom Španjolskom. -Počasni konzul Tunjić je izvrstan primjer takve donbre suradnje jer je osobno, kao predstavnik nekoliko španjolskih tvrtki, vodio nekoliko projekta u području obnovljivih izvora, turizma i poljoprivrede. Naravno, puno je prostora i za dobru suradnju u području kulture i naročito sporta.Spomenut ću samo sudjelovanje Barcelone prigodom obilježavanja 100. godišnjice našega NK Hajduka. Dali smo vam Modrića, Rakitića i još neke velike igrače, ali ne zaboravite da ovdje rastu mnogi novi športski talenti.

Na kraju ovoga ugodnog razgovora veleposlanik i zamjenik župana su razmijenili prigodne darove, a kasnije, tijekom dana, u Hotelu Park zamjenik župana Ante Šošić nazočio je svečanoj ceremoniji imenovanja novog počasnog konzula i otvaranju Počasnog konzulata Kraljevine Španjolske u Splitu.