Dva župana zajednički otkrili veliku pisanicu na Šolti

U nedjelju, 7. travnja 2019. u Vijećnici općine Šolta je potpisan Akt o darivanju "Pisanice od srca", koju je Koprivničko-križevačka županija i TZ njihove županije darovala Općini Šolta, na inicijativu Udruge hlebinskih slikara i kipara naive i Likovne udruge "Eugen Buktenica Đenko".

Načelnik, gospodin Nikola Cecić-Karuzić je pozdravio nazočne uvažene goste, župana, gospodina Blaženka Bobana, koji podržava Općinu Šolta u svim njenim projektima, njegova kolegu župana, gospodina Darka Korena, načelnicu Općine Hlebine, gđu Božicu Trnski, predstavnika TZŽ Koprivničko-križevačke, gospodina Krešimira Blažeka, predsjednike udruga, gospodina Vicu Buktenicu i Zlatka Kolareka, na čiju je incijativu započet cijeli proces te ostale prisutne suradnike i vijećnike.

Potom su se prisutni okupili uz mnoge otočane te je uz prigodne govore i blagoslov don Vinka Beusa i pjesmu klape „Čuvite“, otkrivena velika pisanica oslikana divnim podravskim motivima.

Zahvaljujemo od srca županiji kojoj je moto desetljećima "od srca srcu", kako je gđa Rau toplo podcrtala u svojoj najavi, na prekrasnoj pisanici koju smo dobili na dar, oslikanoj rukom hlebinskih naivnih umjetnika.

Unatoč kiši, u znaku prijateljstva i umjetnosti održano je svečano otkrivanje "našega jaja“, kako Šoltani od milja nazivaju veliku pisanicu.

Da podsjetimo, "Pisanica od srca” je dio nagrađivanog projekta Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. Riječ je o velikoj pisanici visine 2 m i širine 1,5 m.
Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je, kao prva u Hrvatskoj, pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive. Zahvaljujući suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, pisanice koje šire radost Uskrsa, krasile su trgove, galerije i sajamske prostore Rima i Vatikana (poklon Svetom Ocu Benediktu XVI), New Yorka, Milana, Ferrare, Budimpešte, Klagenfurta, Bruxellesa, Praga, Graza, Salzburga, Beča, Zagreba, Varaždina, Dubrovnika, Vukovara, Marseillea...

Iznimna nam je radost i čast što je i Šolta ucrtana na mapi gradova čije trgove prigodno krase ove pisanice. Na ovaj način povezuju se umjetnost i očuvanje kulturne baštine. Šolta je ovom suradnjom učinila značajan iskorak u turističkoj promociji i povezivanju s ostalim regijama u Hrvatskoj. Možete pisanicu vidjeti ispred ljekarne, na Trgu gustirna 15. Potvrđujemo osobno i fotografijama da su boje postojane, motivi prekrasni i most suradnje i prijateljstva između naših krajeva i općina čvrst i otvoren putevima umjetnosti.