Završna konferencija projekta „Podrška osnivanju i radu centara izvrsnosti u SDŽ“

U četvrtak 27. lipnja 2019. godine u predvorju III. gimnazije i Prirodoslovne škole Split održana je završna konferencija projekta “Podrška osnivanju i radu centara izvrsnosti u SDŽ”. Projekt je to financiran iz Europskog socijalnog fonda kojem je nositelj Splitsko-dalmatinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. Projekt je započeo prije dvije godine analizom obrazovnih sustava u području rada s darovitom djecom, a danas završava s golemim rezultatom – osnovanom ustanovom, Centrom izvrsnosti SDŽ i razrađenim modelom identifikacije, praćenja i pružanja podrške darovitim učenicima i njihovim nastavnicima.

Projektni partneri na projektu bili su III. gimnazija Split, IV. gimnazija Marko Marulić, Osnovna škola Strožanac, Strožanac – Podstrana, a projekt se provodio od 30. lipnja 2017. do 30. lipnja 2019. Vrijednost projekta je 1.145.406,16 kn. Konferenciju je otvorio Tomislav Đonlić, Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport koji je predstavio rezultate projekta.

Nakon provedenog projekta, SDŽ se može pohvaliti Centrom izvrsnosti koji može poslužiti kao model i drugim županijama u našoj zemlji. Cilj Centra je sustavna skrb o potencijalno darovitoj djeci i kontinuirana podrška i edukacija nastavnika i stručnih suradnika koji s tim učenicima svakodnevno rade- rekao je Đonlić.

Ana Majić, prof.psih. suradnica na projektu predstavila je dokumente koji su nastali tijekom rada na projektu, a bit će osnova rada Centra u budućnosti. Osim toga, dio svog izlaganja posvetila je evaluaciji samog programa.

Koliko su učenici zadovoljni nastavom u CI SDŽ pokazuje i postotak prosječnih dolazaka polaznika – od 88% do 93% predavanja te visok postotak odgovora u potpunosti ili uglavnom se slažem na pitanje o dolasku u CI i iduće godine – 86 do 93% polaznika ovisno o pojedinom programu Centra- rekla je Majić.

Dr. sc. Tomislav Jakopec, s Filozofskog fakulteta u Osijeku, suradnik na projektu predstavio je trenutnu analizu stanja u radu s potencijalno darovitim učenicima u RH i svijetu. Također, predstavio je i aplikaciju Dora, novitet koji će omogućiti učiteljima i nastavnicima izradu kurikula temeljenih na ishodima učenja na vrlo jednostavan način putem web-bazirane aplikacije. Konferenciju je zatvorio Ivica Zelić, prof., ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ koji je s entuzijazmom predstavio planove Centra izvrsnosti za budućnost.

Važno je naglasiti kako završetkom projekta ne prestaju aktivnosti Centra izvrsnosti, već je projekt dao dobre temelje radu s potencijalno darovitima, rekao je između ostalog ravnatelj Centra izvrsnosti  Zelić te posebno naglasio suradnju s MZO, ASO, AZOO, NCVVO, CARNet i AMPEU, dok je vrijedna međunarodna suradnja ostvarena s Ministarstvom obrazovanja Države Izrael, Odjel za rad s izvrsnom i darovitom djecom i mladima (suradnja u razvoju projekata i programa, vanjska evaluacija, konferencija). Posebno je istaknuo rezultate projekta koji će ostati kao trajna vrijednost svim školama u RH, poput web platforme za izradu kurikuluma, sustava identifikacije potencijalno darovitih u suradnji s NCVVO te dodatku e-Dnevniku za podršku potencijalno darovitima – SPID-u suradnji s CARNet-om.