Župan Boban pohvalio sve uključene u rad županijskog Centra izvrsnosti i zahvalio mentorima, učenicima i njihovim roditeljima

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nastavlja aktivnosti u stvaranju sustavnih okvira za prepoznavanje, uključivanje i rad s potencijalno darovitom djecom, ali i otvaranje mogućnosti napredovanja i rada nastavnika – mentora. U školskoj godini 2019./20. u rad Centra izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije uključene su četiri sastavnice:  CI matematike, CI informatike, CI novih tehnologija i CI prirodoslovlja.

U izvođenje programa uključeno je 430 učenika/ca i 88 nastavnika/mentora. Osim učenika iz Splitsko – dalmatinske županije, zainteresiranost za sudjelovanje pokazali su i učenici iz susjednih županija kao i iz Herceg-Bosne,, a neki su prošli testiranje i bit će polaznici Centra izvrsnosti u ovoj školskoj godini. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ponosan je zbog, kako je rekao, širenja Centra izvrsnosti, ali i skorog uvođenja novog programa Poduzetništva koji je, kaže, potreban mladim generacijama kako bi polako ulazili u poduzetnički svijet.

-Mislim da smo prvi u Hrvatskoj koji kroz Centar izvrsnosti uvodimo program Poduzetništva. U budućnosti ćemo postići to da će naš Centar izvrsnosti i kao ustanova postati jedan od najrespektabilnijih centara izvrsnosti u jugoistočnoj Europi. Koliko su centri dobri najbolje pokazuje to što smo na državnim natjecanjima iz svih sfera za osnovne i srednje škole imali 75 djece koja su osvojila prva tri mjesta. To je impozantan rezultat kojeg možemo zahvaliti upravo Centru izvrsnosti - kazao je župan Boban, te je dodao kako su učenici koji pohađaju Centar izvrsnosti pri upisu na fakultete u pravilu uvijek u top ljestvici primljenih budućih studenata, a upravo im je Centar izvrsnosti podloga i baza za nastavak školovanja. Župan smatra kako će učenicima, koji ove godine pohađaju program Poduzetništva, biti otvoren široki prostor jer županija ima sklopljene ugovore s tvrtkama u kojoj će imati i praksu.

Župan je izrazio nadu kako će se uređenjem prostorija Centra izvrsnosti u ulici Ruđera Boškovića u Splitu, županijski Centar izvrsnosti kao ustanova postati jedan od najrespektabilnijih centara u jugoistočnom dijelu Europe.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić je objasnio da će učenici raditi unutar učeničkih zadruga koje će biti zadužene za plasman određenog proizvoda kojeg će ručno ili drugim tehnikama stvarati, brendirati, stavljati na tržište i tako učiti kako prolaziti kroz svijet poduzetništva. Rekao je da je i ove godine interes za pohađanje Centra izvrsnosti bio izniman, da su povećali njihov broj, a imali su na tisuće prijava učenika i nastavnika.

-Vrlo smo zadovoljni kako se cijeli projekt razvija, pokrenuli smo i Ustanovu Centar izvrsnosti koja radi na kreiranju programa i na provođenju programa s učenicima. Idemo prema svom cilju o tisuću najtalentiranijih i najdarovitijih učenika iz naše županije koje ćemo uključiti u dodatne oblike rada i s njima razvijati njihove vještine i kompetencije - izjavio je Đonlić.