Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić i župan Boban razgovarali o teškom položaju Hrvata u BiH

Župan Blaženko Boban i nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić razgovarali su danas u Splitu o položaju Hrvata u BiH i načinima na koje im Splitsko-dalmatinska  županija može pomoći, a početkom iduće godine najavljena je i tribina na tu temu koja bi trebala okupiti eminentne stručnjake i gospodarstvenike s područja županije.

-Organizirat ćemo tribinu u siječnju ili veljači o položaju Hrvata u BiH, pozvat ćemo eminentne predavače, gradonačelnike i načelnike svih 55 gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji te poduzetnike i gospodarstvenike - rekao je župan Boban u uvodnoj, jako emotivnoj riječi dobrodošlice. Župan je gostima govorio o predstavljanju knjige „sv. Jeronim Dalmatinac – život i djelo“, u četvrtak u Zagrebu, te o razlozima i motivima izbora sv. Jeronima za zaštitnika SDŽ. Podsjetio je župan na sve hrabre liječnike koji su iz Splita i županije , kroz ratno vrijeme, skrbili o ranjenicima i bolesnima od Nove Bile do Rame i Tomislavgrada, Mostara i Stoca, kazavši da su Hrvati u BiH i Hrvati u RH jedan narod te da Hrvati iz BiH moraju uvijek znati da nisu sami ni ostavljeni. –Kada je bilo najteže pomagali smo se međusobno, pomagat ćemo se i dalje. Vaš dolazak je uzoriti oče kardinale blagoslov našoj Županiji u ovo vrijeme Došašća, u što ste se mogli uvjeriti i sami u susretu s brojnim djelatnicima koji su Vas s poštovanjem i oduševljenjem pozdravili. Neka se crtaju kojekakve granice - parafrazirao je župan rečenicu koju je često tijekom rata kardinal često ponavljao - ali dok je nas, Vaše braće i sestara u Hrvatskoj, nitko vas ne će i ne može precrtati – poručio je župan Boban. Izvijestio je i kako je na sastanku s kardinalom Puljićem bilo riječi o položaju Hrvata u BiH: -tema o postratnom rješavanju određenih sakralnih i materijalnih problema Hrvata u Sarajevu.

Kardinal Puljić je zahvalio županu Bobanu na pozivu da posjeti Splitsko-dalmatinsku županiju kako bi razmotrili mogućnosti pomoći te županije vjernicima Hrvatima, i drugima potrebitim ljudima u BiH. Kazao je i kako Hrvati u BiH žele biti jednakopravni.  - Zato nam je važna potpora i materijalna i moralna i duhovna i politička - poručio je kardinal, te dodao: - Papa mi je povjerio da Crkva (u BiH) opstane, a neće opstati ako nema hrvatskog naroda jer svi katolici su 99 posto Hrvati. Upitan je naš opstanka na tim prostorima, bez potpore teško ćemo moći sami - rekao je kardinal Puljić. Istaknuo je kako se u Hrvatskoj u zadnje vrijeme promijenila klima u vezi BiH i hrvatskog naroda u njoj.

-Ozbiljna struktura vlasti u Republici Hrvatskoj ozbiljno računa s našim opstankom i pravodobno reagira. Međutim ima i povratna reakcija – ljute se neki naši susjedi, zašto se sada Hrvatska najedanput zainteresirala za naš opstanak - kazao je Puljić. Dodao je kako je i kod međunarodne zajednice već stvorena klima kako je lakše riješiti BiH s dva naroda nego s tri.

-Moramo reći iskreno da je tronožac najstabilniji stolac, ako je jedna noga kraća odmah se prevrne. U BiH su tri konstitutivna naroda i onda, ako želimo stabilnu BiH, ne možemo dopustiti da se zanemari jedan konstitutivni element - istaknuo je.

U zadnje vrijeme - kazao je kardinal -  čuju se priče o građanskoj BiH, a zagovornici takve BiH se tobože pozivaju na ZAVNOBiH. Međutim, ne čitaju dobro što piše u zaključcima ZAVNOBiH-a, da ta i takva država nije ni muslimanska, ni hrvatska, ni srpska, nego je i jednih, i drugih i trećih. Drugim riječima nije građanska, nego upravo država naroda koji u njoj žive - zaključio je kardinal Puljić.

Uz župana Bobana, prijemu su nazočili zamjenik župana Luka Brčić i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić, te Ivan Baćak iz županova kabineta. Kardinala su dopratili njegov tajnik  vlč. Štef Marković i Antun Ivanković iz Tovarnika, koji koordinira pomoć hrvatskih institucija Vrhbosanskoj nadbiskupiji.