Božićno čestitanje kod nadbiskupa Barišića - „na koljenima djeda i bake“

Prigodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu danas je upriličeno božićno primanje kod splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića. Uz brojne predstavnike vjerskog, društvenog, kulturnog i političkog života Splita i Dalmacije, u ime Splitsko-dalmatinske županije čestitku je uputio župan Blaženko Boban, a u ime Grada Splita, gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

U ime svećenstva i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije čestitku je uputio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije Miroslav Vidović, a u ime Splitsko-dalmatinske županije župan Blaženko Boban. U čestitci okupljenima, župan je kratko istaknuo:

-Preuzvišeni Oče Nadbiskupe, svim Vašim suradnicima, svim svećenicima, župnicima i časnim sestrama, svima od srca želim čestitati Božić i božićne blagdane, te zaželjeti mir, sreću i veselje, uz obilje radosti, „pod okriljem djeda i bake“, kako kaže ovogodišnji moto božićnog susreta u Nadbiskupiji. Neka nas betlehemsko Svjetlo vodi, okuplja i blagoslovi. Neka nas štiti, brani i blagoslovi i naš nebeski zaštitnik, sv. Jeronim, čiju 1600-tu obljetnicu smrti obilježavamo u godini pred nama, kazaoje župan Boban zaželjevši svima da u svom radu, po uzoru na sv. Jeronima, u Novoj godini budu hrabri svjedoci kršćanskih vrijednosti.

Nadbiskup Marin Barišić, pozdravljajući sve nazočne, naglasio je kako radosna vijest Božića rađa svijest da smo po Betlehemskom Djetetu svi sinovi i kćeri Oca nebeskoga, dodajući kako nam je u Božiću darovana nada, dostojanstvo, zaštita i smisao našega života: -U tom našem Betlehemu, na razini Grada, Županije, svih naših institucija, pronalazimo i tolika svjetla humanosti, odgovornosti, solidarnosti, svjedočenja ljudskih i kršćanskih vrednota, duhovnog rasta i gospodarskog razvoja. Duboko smo uvjereni da na svim poljima našega „Betlehema“, trebamo i možemo još više i bolje, jer Bog osvjetljava našu stvarnost, daje nadu i otvara nove horizonte budućnosti – kazao je nadbiskup zaželjevši svima da dožive radost Božića, svatko u svom „Betlehemu“ – svoga doma, obitelji, ustanove i svi zajedno u „Betlehemu naše Domovine“. Nadovezujući se na županovo spominjanje i zaziv sv. Jeronima, nadbiskup je dodao kako je sv. Jeronim tako velik svetac „jer je rastao uz betlehemsko dijete, radeći na Vulgati koja je temelj naše civilizacije i kulture“, kazao je nadbiskup poželjevši na kraju svima:  -Sretan Božić i s Betlehemskim Djetetom neka nam bude svima uspješna i blagoslovljena Nova 2020. godina.

Gradonačelnik Krstulović Opara je u svojoj božićnoj poruci okupljenima, između ostaloga, kazao: - Jednostavnim govorom napisane su želje naših najmlađih sugrađana. Jesmo li u mogućnosti ispuniti te želje? U molitvi i zajedništvu sasvim sigurno jesmo. Zato prenosim ove želje kao lekciju i kao zapovijed i kao dužnost svima nama koji smo ih dužni ostvariti – poručio je Krstulović Opara te u ime Grada Splita i gradskih vijećnika nadbiskupu Barišiću, te je svima okupljenima čestitao Božić i poželio puno zdravlja i sreće u sljedećoj godini.

Po završetku programa čestitanja nadbiskup je sve pozvao na druženje uz domjenak koji su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu. Nazočnima je uručen i prigodni poklon, zbornik učeničkih radova „Na koljenima djeda i bake“. Božićno čestitanje, svojim je pjevanjem uzveličala ženska klapa „Neverin“, a program je vodila Danira Matijaca.