Župan Boban i gradonačelnik Krstulović Opara u radnom posjetu provinciji Ancona i regiji Marche

Nastavno na potpisani sporazum o suradnji između Splitsko-dalmatinske županije i regije Marche, krajem kolovoza 2019. i prethodnih dogovora, danas (27/01 ponedjeljak) je delegacija Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, na čelu sa županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, bila u radnom posjetu provinciji Anconi i regiji Marche.

Tom prigodom održan je sastanak s predsjednikom provincije Ancona Luigiem Cerioniem, kao i okrugli stol sa predstavnicima regije Marche, na čelu s predsjednikom Lucom Ceriscioliem i ostalim predsjedavajućima iz svih relevantnih institucija s područja regije Marche, kao i predstavnicima Jadransko-jonske makroregije. Mogućnosti bolje prometne povezanosti Splita i Ancone tijekom čitave godine, bile su okosnice razgovora između hrvatske i talijanske strane, kao i načini za realizaciju spomenutog zajedničkog cilja. Kao ključne prepreke ka ostvarenju zajedničke inicijative su nedostatak avio kompanije koja je u mogućnosti prihvatiti novu liniju između Hrvatske i Italije, kao i mogućnost subvencioniranja spomenute linije.

Kako je jedna od 4 politike Jadransko-jonske makroregije, upravo prometno povezivanje između regija, obje strane su suglasne da se budućnost suradnje između dviju regija temelji primarno na prometnom povezivanju kako zračnim tako i pomorskim putem, što čini okosnicu i temelj za budući zajednički razvoj regija s različitih strana Jadrana. Župan Boban naglasio je da ovaj preduvjet otvara sve ostale gospodarske, turističke i kulturne aspekte razvoja koji će uslijediti.

U cilju ostvarenja zajedničkog cilja predložena je inicijativa za sastankom na nacionalnoj razini sa predstavnicima resornih ministarstava obiju država kako bi se došlo do što kvalitetnijeg rješenja buduće prometne povezanosti hrvatske i talijanske strane