Župan Boban s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja iz Livna i HB županije o izgradnji "Doma hrvatskih snaga" u Rujanima

Danas su župan Blaženko Boban i zamjenik župana Luka Brčić primili predstavnike braniteljskih udruga iz Livna i s područja susjedne Herceg-Bosanske županije. Razgovaralo se o izgradnji Doma hrvatskih snaga u Rujanima, kao i o drugim mogućnostima suradnje ovih dviju susjednih županija.

Inicijativu za izgradnju Doma hrvatskih snaga u Rujanima pokrenuli su braniteljske udruge “Sektor Rujani” i Udruga Bruno Bušić uz potporu Koordinacije braniteljskih udruga i Grada Livna.

Na području Rujana, tridesetak kilometara sjeverozapadno od Livna, u travnju 1992. godine dogodila se odlučujuća bitka na livanjskom bojištu. Na tom prostoru hrvatske snage zaustavile su prodor srpske vojske prema Dalmaciji i Hercegovini te uspostavile prvu crtu obrane.

Bilo je riječi i o obljetnici utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, koja će bit obilježena u Livnu 7. i 8. travnja 2020. godine, a program prvog dana obilježavanja bit će priređen upravo u Rujanima. 

Uz župana Bobana, zamjenika župana Brčića i predstavnike braniteljskih udruga iz Livna, u razgovoru je sudjelovao i Jozo Vidić, predsjednik skupštinskog Odbora SDŽ za Hrvate izvan RH.