Prigodnim programom i komemoracijom obilježena 27. godišnjica oslobađanja brane Peruća

Prije 27 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. Bila je to brza akcija Hrvatskih snaga kojom je spriječena ogromna katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom, naselja nizvodno niz rijeku Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Srbi su pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića aktivirali 30 tona visokobrizantnog razarajućeg elsploziva TTNT-a koji su prethodno postavili u samu unutrašnjost brane Peruća i tim su stalno ucjenjivali hrvatske snage.

Komemoracija je upriličena kod spomen obilježja poginulom Anti Buljanu gdje su se okupili članovi njegove obitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik Ministra Hrvatskih branitelja državni tajnik Ivan Vukić, saborski zastupnik Miro Bulj, županijski pročelnik Damir Gabrić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, triljski gradski pročelnik Marko Župa, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, načelnik Otoka Dušan Đula, načelnica Kijeva Lidija Slavić, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće i ostalog dijela cetinskog kraja.

Kao i dosadašnjih godina, obilježavanje ovog važnog događaja iz Domovinskog rata organizirala je Udruga veterana 126. brigade. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulog branitelja Ante Buljana. Vijence su najprije položili njegova majka Nedjeljka, braća Dražen i Zdravko, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva koja su nazočila obilježavanju. Molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje predvodio je don Josip Bečić, župnik Župe Male Gospe na Biteliću.

Okupljenima se u ime organizatora obratio tajnik Udruge veterana 126. brigade Filip Ratković, zahvalivši svima koji su došli na ovu svečanost.

U prigodnim govorima prvi se okupljenima obratio umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa, zapovjednik 126. brigade u vrijeme akcije Peruća. Škarpa je kazao da pokojni Buljan i svi branitelji zaslužuju da se o Domovinskom ratu govori istina te da ima još živih svjedoka iz tog vremena.

U ime Splitsko-dalmatinske županije okupljenima na ovoj svečanosti obratio se pročelnik Upravnog odjela za Hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, koji je podsjetio na važan trenutak Domovinskog rata, a to je akcija Peruća.

Županija je i do sada, a tako će biti i ubuduće, bila u svakom pogledu uz hrvatske branitelje. Sad još i više. Naime, od početka godine imamo novi upravni odjel u kojemu je u fokusu skrb o hrvatskim braniteljima, civilnoj zaštiti i ljudskim pravima. Želimo ovime još više dati naglasak na branitelje koji zaslužuju još značajnije svoje mjesto u našem društvu’, kazao je Gabrić.

Nazočnima se obratio i izaslanik Ministarstva Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivan Vukić.

‘Ovo je jedna od najznačajnijih akcija tijekom Domovinskog rata na području Dalmacije i značajno je odredila daljni tijek rata. Ovom akcijom spašena su nizvodno sva naselja uz Cetinu i na tisuće objekata i života’, kazao je Vukić, dodavši kako je ovo najmanje što može Ministarstvo i svi preživjeli branitelji učiniti za poginulle branitelje, kao što je i Ante Buljan.

U ime domaćina i svih nazočnih predstavnika gradova i općina okupljene je pozdravio načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.

Svečanost je završena polaganjem vijenaca, kod prošle godine otkrivene spomen ploče na kruni brane uz zgradu stražarnice u spomen na akciju Peruća.

Izvor: braniteljski portal