Uzvratni posjet župana Blaženka Bobana kardinalu Vinku Puljiću

Na poziv uzoritog kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita Vrhbosanskog, župan Blaženko Boban, zamjenik župana Luka Brčić i ravnatelj županijske agencije RERA, Jozo Sarač su, u ponedjeljak na Stepinčevo uzvratili posjet kardinalu koji je krajem prošle godine boravio u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tom prigodom potpisan je ugovor između Splitsko-dalmatinske županije i Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika, te je uručen ček za pomoć u obnovi doma za starije svećenike Vrhbosanske nadbiskupije.

Tijekom susreta u knjižnici Vrhbosanske metropolije u starom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine gosti su imali prigodu pobliže se upoznati sa životom i trenutnim prilikama na teritoriju mjesne Crkve vrhbosanske i cijele Bosne i Hercegovine.

Kardinal Vinko Puljić uputio je svim gostima riječi iskrene zahvalnosti za njihovu suradnju i svekoliku potporu u pojedinim važnim projektima Vrhbosanske nadbiskupije. Na kraju radnog dijela susreta upriličeno je i potpisivanje ugovora za razne projekte od koji su najvažniji obnova zgrade Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu i zdanja Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku.

Župan Boban je zahvalio kardinalu i njegovim suradnicima na pozivu i srdačnom dočeku, te je kazao:

- Rado smo se odazvali na poziv uzoritog kardinala Vinka Puljića, koji je svjedok svih križnih putova i stradanja Hrvata, katolika na cijelom području Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo mu na hrabrosti, ustrajnosti što je svih ovih godina predano radio na obnovi porušenih katoličkih crkava i institucija, na stvaranju uvjeta za povratak izbjeglih i prognanih s njihovih ognjišta, na vraćanju nade i  podizanju duha ovoga napaćenoga naroda. Naš skromni dar je zapravo više poticaj i poziv svima koji na bilo koji način mogu pomoći da se odazovu te uzoritom kardinalu i svim vjernicima u BiH, na taj način izraze bratsko ohrabrenje i pošalju poruku da nisu sami.

Susretu s kardinalom Puljićem i njegovim suradnicima u Nadbiskupskoj rezidenciji, uz župana Bobana i njegove suradnike, nazočili su i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, te predstavnici Gradova i Općina Republike Hrvatske: Belišće (zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković), Lovas (načelnica Tanja Cirba i njezin zamjenik Ivan Mujić), Tovarnik (načelnica Ruža Veselčić Šijaković), Drenovci (načelnik Jakša Šestić i ravnatelj knjižnice Goran Pavlović), Gunja (načelnik Anto Gutić), Petrijevci (načelnik Ivo Zelić), Pakoštane (zamjenik načelnika Josip Klarić) i Stari Jankovci (načelnik Dragan Sudarević).

Na susretu su također sudjelovali predstavnici tvrtki: Tim–Kabal iz Zagreba (vlasnik Ivan Topčić), Mundus Viridis iz Vrbovca (vlasnik Ivić Pašalić) i Vinkoprom iz Vinkovaca (vlasnik Vladimir Raguž i Stanislav Raguž) te zaklade Rhema iz Zagreba (predsjednica Mirjana Topčić i Ksenija Pašalić) kao i direktorica plinare Istočne Slavonije Marija Ratkić.

Uz kardinala Puljića na susretu sudjelovali su: gospodin Antun Ivanković, generalni vikar i ekonom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i preč. Vladimir Pranjić te rektori spomenutih Sjemeništa u Sarajevu i Travniku preč. Zdenko Spajić i preč. Željko Marić.