Svečano obilježen Dan Kliničkog bolničkog centra Split

Na ovaj dan 1993. godine su na Trgovačkom sudu u Splitu Kliničkom bolničkom centru Firule pripojene Splitske toplice i Vojna bolnica na Križinama. Tako je ustrojena nova ustanova, Klinički bolnički centar Split.

Povodom Dana Kliničkog bolničkog centra Split održana je svečana sjednica Stručnog vijeća KBC-a, na kojoj je uvodni govor održao ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, a zatim su svoje pozdrave prisutnima uputili zamjenik gradonačelnika Grada Splita, Nino Vela, župan SDŽ Blaženko Boban, akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić don Stjepan Šurlin u ime nadbiskupa splitsko-makarskog, mons. Marina Barišića, dugogodišnja legendarna glavna sestra Marija Županović i na kraju, sadašnja glavna medicinska sestra Grančić.

Ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović je u pozdravnom govoru, između ostaloga, naglasio: - KBC Split ima oko 1400 kreveta i 3800 zaposlenih. Od ukupnog broja liječnika važno je istaknuti da jednu trećinu čine specijalizanti i mogu reći da je pred nama sjajna budućnost. 134 liječnika splitskog KBC – a su profesori i docenti na medicinskom fakultetu u Splitu. Rekao bih da najveću vrijednost naše ustanove čine naši djelatnici, jer je riječ o ljudima visoko motiviranim i educiranim. Svoje usluge pružamo kroz 19 ambulanti, odnosno punktova hitnih prijema. Nastavna smo baza medicinskog fakulteta, kao i zdravstvenih studija medicinske škole. Cilj nam je osposobiti naše vlastite liječnike, da čim završe svoje školovanje, budu spremni za rad. Veliku pažnju posvetili smo opremanju i preuređivanju određenih odjela naše bolnice, kao primjerice onkologije, stacionarnog dijela zavoda za traumatologiju i ortopediju, a otvorili smo i svoju podružnicu u Zagvozdu. Ono što bih posebno istaknuo jest energetska obnova objekta na Firulama, kao i priključivanje na plin obiju zgrada i one na Firulama kao i one na Križinama. Ove godine radimo na transplatacijskom programu, a započeli smo s organizacijom poslijediplomskih stručnih studija koje ranije nismo imali tako da više nema potrebe za odlaskom van Splita za stručno usavršavanje na stručnom planu - kazao je dr. Meštrović i na kraju dodao: – Najveća smo zdravstvena ustanova u Dalmaciji, ali i od Trsta do Grčke i na sjeveru do Zagreba.Od ukupnog broja zaposlenih, 134 kolegice i kolege su sa znanstveno nastavnim zvanjem, od toga broja 48 doktora znanosti. To je silan znanstveni potencijal koji može biti pokretač razvoja Splita, Dalmacije i Hrvatske. Istraživački centri mogu bitno odrediti razvoj i smjer rada naše bolnice – zaključio je ravnatelj Meštrović.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš je poručio kako je pravo zadovoljstvo biti  u ustanovi kojoj ne manjka vizije,  odlučnosti i dobre organizacije.

– Na vašem snažnom razvojnom putu imate punu podršku resornog ministarstva i Vlade u cjelini. Uhvatili ste dobru plovidbu i dobar vjetar-istaknuo je, među ostalim, ministar Beroš. Dao je suglasnost za nabavu medicinske opreme toj bolnici, vrijedne 9,2 milijuna kuna, te da je pokrenuo razgovore za rješavanje teškoća vezanih uz status medicinskih sestara i liječnika diljem Hrvatske. – Jučer sam potpisao suglasnost KBC-u Split u iznosu od 9,2 milijuna kuna za nabavu jednog digitalnog mamografa, tri ultrazvučna aparata i jednog CT aparata. Pokreno sam širok dijalog s mjerodavnim strukturama i institucijama na rješavanju problema statusa medicinskih sestara i liječnika i kao ministar ću ustrajati u rješavanju tih teškoća. Jučer smo razgovarali s predstavnicima Komore medicinskih sestra o problemima koji njih muče, a to je nedovoljna valorizacija edukacijskih procesa – istaknuo je, među ostalim, ministar Beroš.

Župan Blaženko Boban je naglasio važnost poštivanja svih zaslužnih ljudi, od kojih neki više nisu među nama: - Mnoge generacije utrle su svoje znanje i dio sebe u razvoj naše bolnice. Ne samo današnje generacije koje su ovdje pred nama, nego i oni koji su danas u zasluženoj mirovini, kao i oni koji su ovaj KBC u, na poseban način proslavili fuzirajući na određen način narod Hrvatske s Hrvatima susjedne Herceg-Bosne kroz vrijeme Domovinskog rata.  U to vrijeme, ova bolnica bila je postavljena kao jedan od najboljih terenskih saniteta na svijetu, na čemu im iskreno hvala u ime cijele Splitsko dalmatinske županije. Ovom prilikom apeliram na sve da se ne osvrćemo na one koji znaju kazati kako nije obveza županije pomaganje  KBC – u  Split jer je riječ o bolnici nacionalnog karaktera. Takvima jasno treba reći da je KBC Split bolnica svih stanovnika Splitsko dalmatinske županije i mnogo šire, i kao takva je obveza i lokalnih zajednica sa ovog područja, a samim time i naše županije. Na takve zlurade komentare ne treba se osvrtati jer u pravilu to govore oni koji su više zavidni na vaš uspjeh nego što su žalosni na vlastiti neuspjeh. Naš cilj je gledati unaprijed, za razvoj ovog kraja i naše županije. Splitsko dalmatinska županija je u protekle četiri godine u KBC Split uložila 10 milijuna i 300 tisuća kuna, a samo u protekloj godini 2 milijuna i 200 tisuća kuna, a sve za dobrobit stanovnika naše županije. Tu kvalitetnu suradnju ćemo i nastaviti, kazao je župan te je podsjetio ministra Beroša da i „njegovo srce pripada ovom kraju“.

Rektor splitskog Sveučilišta dr. Dragan Ljutić je pozdravljajući okupljene, posebno naglasio snagu Sveučilišta i KBC-a u znanstvenom pogledu: - To dokazuje i istraživački medicinski centar za kojeg vjerujem da ćemo ga dobiti jer na njemu kontinuirano i čvrsto radimo. Moram istaknuti da smo istovremeno dobili i nastavno – istraživački centar u okviru našeg Sveučilišta. Malo koji grad se može pohvaliti sa ovakvom znanstvenom snagom. Danas smo izuzetno visoko što se tiče same znanosti i zasigurno smo jedno od najboljih Sveučilišta.

Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika Krstulovića Opare je kazao: - Danas je ovdje vidljiva ne samo sinergija bolnice i Sveučilišta, nego iz dana u dan vidimo kako je veza grada Splita i bolnice nerazdvojna. Smatramo kako motiviranost našeg medicinskog osoblja jest glavni prioritet svih naših reformi a posebno u zdravstvu.

Kratkim emotivnim govorom, nazočnima se obratila i bivša glavna medicinska sestra Marija Županović, podsjećajući okupljene i ukupnu javnost na slavne dane ovoga KBC-a, kada su se brojni liječnici, liječnice i medicinske sestre, ne žaleći ni vlastiti život, stavili na raspolaganje Hrvatskom Ratnom Sanitetu. Njezin govor su okupljeni pozdravili dugim aplauzom, mnogi sa suzom u očima. Aktualna glavna medicinska sestra KBC-a Split, Marija Grančić je podsjetila na „Godinu sestrinstva i primaljstva“, koju je potaknuo i papa Franjo, kada je u siječnju ove godine posvetio svetu misu medicinskim sestrama i primaljama iz cijeloga svijeta, kazavši tada u homiliji: „Imenica osoba mora biti ispred pridjeva bolesna“. Tim riječima sestra Grančić je opisala „nadvremensku i nadnaravnu mogućnost, koja daje smisao ovoj profesiji“, te je istaknula kako „moderno sestrinstvo mora biti odabrano, školovano, društveno priznato i odgovarajuće vrednovano“.

Nakon kratkog filma o medicinskim sestrama ovoga Kliničkog centra, ravanatelj Meštrović je dodijelio zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama koje su dosad pomagale ili će ubuduće podupirati KBC Split. Današnju svečanu sjednicu je, još jednim prekrasnim nastupom, uljepšao slavni zbor splitskih liječnika. Nakon zaključenja svečane sjednice, upriličen je svečani domjenak u obnovljenom bolničkom restoranu.