Infrastrukturni zamah prometnog sustava SD županije

Danas (ponedjeljak, 24. veljače), u zgradi SD županije su prezentirani veliki, dugoočekivani infrastrukturni projekti cestovnog i pomorskog prometa. O aktualnim projektima na državnim cestama SDŽ govorio je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, a o ulaganjima Hrvatskih auto-cesta na području SD županije govorio je Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a. Projekte  razvoja željezničkog prijevoza SD županije predstavio je Darko Barišić, član Uprave HŽ infrastrukture.

-Zahvaljujem iskreno, od srca ministru Butkoviću i svim njegovim suradnicima, gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari i svim gradonačelnicima i načelnicima s kojima smo radili na ovim projektima. Koristim prigodu i ispričati se ministru, jer sam ponekad bio možda i naporan i bezobzirno oštar, ali sve s ciljem konačnog konkretnog pomaka u izgradnji prometne infrastrukture na jugu Hrvatske. Sjećam se kada mi je nakon dovršetka čiovskog mosta ministar Butković rekao: „Eto, župane, jesi sada konačno zadovoljan?“. Tek sada mogu kazati da smo uistinu zadovoljni, te da nećemo prestati s redovnim sastancima s ministrom i praćenjem realizacije svih započetih projekata – kazao je župan Boban, te dodao: -Svi projekti koji će vam danas biti prezentirani nogometnim bi riječnikom bili "oluja sa sjevera". U samo 21 mjesec smo pokrenuli toliko aktivnosti, uz pomoć ministra i suradnika mu, a morate znati da dolaskom ove Vlade nije zatečen ni jedan papirić na našim stolovima, ni jedan projekt, ni jedan riješen problem, kazao je župan, nazivajući najvećom radosti onaj trenutak kada se "pokrenu bageri i strojevi". Sa županom se složio i gradonačelnik Grada Splita, Andro Krstulović Opara, kazavši kako je i u Gradu našao prazne škafetine bez dokumentacije ili s dokumentacijom koja je istekla: - Jako me veseli da u ovim programima imamo i segmente masterplana razvoja Gradske luke i Kopilice, svima je sada jasno kako luka nije samo splitska ni samo gradska već je najvažnijim otočkim projektom! Naš masterplan u idućih nekoliko tjedana mora biti riješen, kazao je splitski gradonačelnik.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao kako u cijeloj Lijepoj našoj nema više crnih točaka u prometu nego li na području ove Županije. -Ne treba puno računati prilikom aplikacije na EU fondove, dovoljno je samo poslati im fotografiju iz ljetnih mjeseci, našalio se ministar a onda ozbiljno najavio: -U pripremi financiranja za buduće financijsko razdoblje infrastruktura u Dalmacije je na razinu onoga što je do sada bio Pelješki most! Pohvalio se i ulaganjem od 800 milijuna kuna u dalmatinske luke, nazivajući to renesansom hrvatske obale: - Nikada kao sada se nije gradilo u našim lukama i rivama i lukobranima, a mi s mora znamo što to znači – to nije samo funkcionalno, već je to i lice i naličje naših mista!

Nije bilo riječi samo o pitanju lučke i cestovne infrastrukture već i o željezničkim prugama za koje znamo da su u lošem stanju i čekaju temeljitu obnovu. Projekt povezivanja splitske gradske luke željeznicom s kolodvorom u Kopilici, o kojemu se govorilo i prošle godine, nametnuo se kao prioritet. Dalje bi se grad povezao sa svojom zrakoplovnom lukom u Kaštelima, što se planira provesti u tri faze. Nakon uređenja privremenog autobusnog kolodvora u Kopilici, izgradila bi se nova željeznička stajališta: Dujmovača, Solin Širine, Sveti Kajo, Split Hrvatske bratske zajednice i Rudine. U posljednjoj bi se fazi projekta rekonstruirao Kolodvor Predgrađe (Kopilica), Kolodvor Split (Istočna obala) te izgradila nova željeznička pruga do Zračne luke Split ili grada Trogira.

U tijeku su izmjene i dopune Prostornog plana Županije, u sklopu kojeg su Hrvatske autoceste predložile izmjenu lokacije čvora. Čvorom Rašćane povezala bi se autocesta s jedne strane na državnu cestu DC 62, a onda i Imotski i zapadna Hercegovina preko mreže planiranih prometnica definiranih prostorno-planskom dokumentacijom. Provedena je javna nabava za izradu projektne dokumentacije, a u tijeku je i odabir izvršitelja u vrijednosti nabave 1,8 milijuna kuna. Planirani početak javne nabave za radove je prosinac 2020. godine. Procjena ukupnih troškova izgradnje iznosi 29 milijuna kuna.

Nakon prezentacija svih projekata, župan Blaženko Boban je zahvalio ministru i svim suradnicima, te je najavio nastavak sastanka u Gradu Splitu. Završnom riječi obratio se i ministar Butković, koji je na kraju izrekao riječi koje su bile prava glazba za uši župana Bobana, gradonačelnika Krstulovića Opare, ostalih načelnika i svih danas nazočnih potpisivanju prvih ugovora: - Projekti svi idu! Čim su u planu nabave HC - kreću. Idemo prema EU financiranju također. Europska komisija uvijek potpomaže rasterećenje prometnog zagušenja. Država će se za sve ostalo preuzeti u proračunu odgovornost da se ovi projekti i završe! Ne trebate se bojati jer financiranje je osigurano - kazao je ministar.

Nakon svega potpisani su ugovori koji će promijeniti „lica nekih naših otočnih i primorskih mjesta“, kako je kazao ministar Butković. Prvi ugovor takve vrste ministar Butković potpisao je s ravnateljem Lučke uprave SDŽ, Domagojem Maroevićem. Radi se o dodjeli sredstava za projekte: "Rekonstrukcija i izgradnja luke Kaštel Stari", "Uređenje obalnog pojasa luka Marina" te "Proširenje obale na istočnoj strani luke Postira". Načelnik općine Postira, Siniša Marović je potpisao ugovor s Ministarstvom pomorstva, prometa i veza o dodjeli sredstava za projekt "Uređenje betonskog sunčališta na istočnoj strani uvale Lovrečina", a načelnik općine Podgora, Ante Miličić, je potpisao ugovor o sredstvima koja se dodjeljuju za sanaciju pomorskog dobra koja su oštećena uslijed nepogoda. Potpisani su i ugovori značajni za susjednu Dubrovačko-neretvansku županiju, koju je danas predstavljao zamjenik župana Joško Cebalo. Tako će stanovnike Trpnja obradovati vijest o rekonstrukciji dijela luke otvorene za javni promet u Trpnju, a Korčulane da se kreće s gradnjom pontonske komunalne luke u uvali Luka –Porto.