Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila 25. sajam GAST u Splitu

Uoči još jedne turističke sezone i prilike da hrvatska turistička ponuda zasja u punom sjaju, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica Predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, otvorila jubilarni 25. međunarodni sajam GAST 2020, koji se održava od danas do 29. veljače u splitskoj Spaladium areni, a za posjetitelje je otvoren svaki dan od 9 do 19 sati.

Ministrica Vučković je pozdravljajući organizatore, goste, uzvanike i posjetitelje Sajma, istaknula kako je GAST od svojih početaka, središnje mjesto okupljanja vlasnika restorana, hotela i obiteljskih hotela, malih iznajmljivača te ugostiteljskih objekata iz čitave Dalmacije. -Dolazim u ime svih ljudi koji rade u poljoprivrednom resoru koji dobro znaju cijeniti onu posebnu vezu između tla i čovjeka. Kako sam čula, ovdje su nazočni predstavnici skoro 800 različitih brendova proizvođača, izlagača i turističkih tvrtki. Posebnu važnost imaj oni koji se bave proizvodnjom i plasmanom hrane, oni koji spajaju turizam i poljoprivredu, „plavu“ i „zelenu“ Hrvatsku, ruralnu i urbanu Dalmaciju– kazala je ministrica Vučković, te dodala kako je ponosna na dva Programa kojima upravljaju oni iz ministarstva poljoprivrede. Prvi je operativni program ruralnog razvoja, u okviru kojega je ugovoreno 78 % dostupne alokacije EU sredstava koja je veća od 18 milijardi kuna, a isplaćeno je 46 % do sada ugovorenoga. Dobri su, pohvalila se ministrica, i u drugom operativnom programu, za pomorstvo i ribarstvo kroz koji su zadnje tri godine pokazali značajne iskorake.

Goste i okupljene su pozdravili direktorica GAST-a Sanja Vuković Vejić, gradonačelnik Grada Splita, Andro Krstulović Opara i potpredsjednica HGK, Mirjana Čagalj.

Župan Blaženko Boban je kazao da sviju pozdravlja u ime niza danas nazočnih suradnika iz županije, kao i brojnih djelatnika Županije koji su godinama bili potpora direktorici GAST-a.

-Od ulaza u arenu oduševljava nas pravi vatromet boja, mirisa i okusa, a zbog ovoga posljednjega, kako je danas Čista srijeda, zbog okusa ćemo doći na sajam i sutra, s obiteljima, prijateljima i poslovnim partnerima – kazao je u pozdravnoj riječi župan, čestitajući Sanji Vuković Vejić i njezinim suradnicima 25. godišnjicu  ovoga vodećeg regionalnog sajma koji okuplja sve najbolje od gastronomije, vinarstva i turizma, kao i tvrtke iz područja ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma.  –Posebno pozdravljam kolegu Igora Androvića, župana Virovitičko-podravske županije koja je partner ovogodišnje GAST-a. To je uzvratni posjet, jer je SD županija bila prošle godine partner na VIRO-expo sajmu u Virovitici a ta suradnja će se svakako i nastaviti kroz niz godina pred nama – kazao je župan.

Župan Andrović je zahvalio županu Bobanu na domaćinstvu i prigodi da se Virovitičo-podravska županija predstavi na ovom značajnom Sajmu, jednomu od najboljih gospodarskih sajmova u RH. – Dolazio sam godinama na GAST, najprije kao posjetitelj, potom kao direktor VIRO-expo sajma, pa evo sada i kao župan. Kroz dva tjedna, Vi župane Bobane dolazite na VIRO-expo u Viroviticu, i tako ćemo podržavati jedni druge kroz sve ove godine ispred nas – kazao je župan Andrović.

Sajam GAST 2020 obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: Međunarodni sajam prehrane, Međunarodni sajam pića, Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, Međunarodni sajam vina – Dionizijana,  Međunarodni sajam namještaja – Furnitura, Međunarodni sajam kave, Sajam za turizam – Saturn, Međunarodni sajam sladoleda i slastica.

GAST 2020, kao i prethodnih godina, prati niz zanimljivih događanja: Dionizijana – 25. međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i svečana dodjela nagrada vinarima – Vodeće u Hrvatskoj! Turistička mreža; splitska gastro scena – gastro noviteti za turističku sezonu; svakodnevni Show Cooking i slastičarske radionice, kreiranje vinskih lista i vođene vinske radionice, barmen Show, te kuharski humanitarni show: “Poznati u kuhinji”.