U županiji održan Okrugli stol „Položaj žena u društvu“

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, danas je u zgradi Županije, u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, održan Okrugli stol „ Položaj žena u društvu“.

Uvodno predavanje je održala Danica Baričević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova SDŽ. Kazala je kako je Povjerenstvo na početku svoga ponovnoga djelovanja nakon duže stanke te će im trebati vremena za analizu konkretnoga sudjelovanja žena u svim područjima društvenog, političkog i gospodarskog života, koliko su žene aktivne i ravnopravne sudionice u različitim javnim područjima te kakav je njihov položaj u obitelji i socijalnom okruženju. Kazala je kako se umrežavaju sa Županijom, sudom, policijom i ostalim relevantnim institucijama pa će uskoro imati neke pokazatelji temeljem kojih će djelovati.

- I današnji Okrugli stol je prilika i poticaj za nastavak borbe za ravnopravnost, dostojanstvo i daljnje unapređenje položaja žena. Uostalom i uspjeh svake zajednice uvelike je mjerljiv upravo kroz uključenost i ravnopravnost žena u svim njezinim aspektima. Problematika zapošljavanja žena, zaposlenost i roditeljstvo, izazovi za ravnopravnost spolova, samo su neke od tema današnjeg Okruglog stola – kazala je Danica te je predstavila i pozdravila ostale sugovornice i goste današnjeg Okruglog stola.

Zatim je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije govoreći o položaju žena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kazao uvodno kako je oduvijek u svom političkom djelovanju nastojao izjednačiti prava žena s muškarcima, između ostaloga i kada se govori o zastupljenosti u upravljačkom dijelu: - Tako je i sada u SD županiji, nakon integriranja s državnom upravom, od ukupno 504 zaposlenih 370 su žene, a pročelnička mjesta su podijeljena fifti-fifti, sedam muškarci, sedam žene. Također, na vodećim položajima svih županijskih institucija, uključujući škole koje su u nadležnosti Županije, od 130 rukovodećih mjesta, za sada 60 „pripada“ ženama. Nu, nije važna samo statistika. Puno je važniji odnos prema ženama na poslu, u svakodnevnoj komunikaciji. Važne su naše odluke za poticanje žena u malom i srednjem gospodarstvu, u poticanju njihova osamostaljivanja u poslu, u donošenju odluka koje ženama olakšavaju usklađivanje radnih obveza sa slanjem djece u vrtiće itd. Bit će još dosta odluka, već kroz ožujak, s konkretnim financijskim učinkom za poticanje žena u gospodarstvu – kazao je župan.  

Nakon župana, o stanju nezaposlenosti i i zapošljavanju žena na tržištu rada SDŽ govorila je Martina Bartulović, rukovoditeljica Odjela za rad s poslodavcima HZZ SDŽ. Na temu Zapošljavanje žena, prisutnost žena na tržištu rada, usklađivanje poslovnih i privatnih obveza zaposlenih roditelja, predavanje je održala bivša ministrica rada  socijalne skrbi, Nada Murganić.

Na kraju je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu govorila o izazovima za ravnopravnost spolova unutar Europske unije, a posebno na tržištu rada nakon čega je slijedila rasprava. U izjavi za medije, ona je izdvojila: - Važno je ne samo prigodno, uz Dan žena i slično, raditi kontinuirano na smanjenju razlika u plaćama između muškaraca i žena, a to je upravo ono čime se bavimo i u EU Parlamentu. Zahvaljujući angažmanu našega premijera, Andreja Plenkovića imamo potpredsjednicu Europske komisije za demografiju, područje koje je jedan od ključnih izazova svima nama, pa i kada govorimo  pravu žena – kazala je Glavak, te je posebno istaknula Program „Zaželi“, na kojemu će i osobno i dalje inzistirati jer se pokazao uspješnim. Iznijela je i neke zanimljive komparativne podatke o zastupljenosti žena u EU Parlamentu i Hrvatskom Saboru, gdje postoji veliki prostor za poboljšanje slike odnosa zastupljenosti muškaraca i žena.

Na kraju okruglog stola, predsjednica Povjerenstva Danica Baričević je iznijela zaključke i predložila daljnje aktivnosti Povjerenstva za ravnopravnost spolova SD županije.