Ministar Pavić sa županom Bobanom predstavio interventni Plan za Imotsku krajinu

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić boravio je danas (11. ožujka) u radnom posjetu Gradu Imotskom i Imotskoj krajini.

U okviru ovoga radnog posjeta, ministar Pavić zajedno sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom održao radni sastanak s gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem, načelnicima svih općina Imotske krajine i s načelnicima iz susjedne Hercegovine. Sastanak je održan u zgradi gradske uprave Grada Imotskog. 

-Našli smo se u Imotskom kako bismo operativno posložili Interventni Plan (IP) za cijelu imotsku krajinu. 150 milijuna kuna će od slijedeće godine biti raspoloživo iz novoga financijskog razdoblja 2021.-2027. iz EU fondova. Cilj ovoga Plana je revitalizacija Dalmatinske zagore, povratak ljudi i stavranje boljih uvjeta za njihov opstanak kroz nova zapošljavanja i izgradnju infrastrukture. Stoga će otprilike 50 milijuna kuna ići za potpore poduzetnicima iz ovoga kraja, 50-ak milijuna kuna za infrastrukturne projekte te 50 milijuna kuna za projekte koji generiraju nova zapošljavanja - kazao je u izjavi za novinare ministar Pavić, najavljujući ponovni dolazak za mjesec dana, kada bi u istom ovom sastavu trebali svi doći sa svojim prijedlozima projekata koji bi nakon toga bili ugrađeni u IP. 

-Zadovoljstvo mi je da su s nama ovdje župan Blaženko Boban i ravnatelj županijske razvojne agencije, Jozo Sarač, koji je produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja na terenu. Oni će pomoći načelnicima i gradonačelniku Budaliću u kreiranju i razvijanju projekata koje ćemo onda ugraditi u Plan, tako da ih početkom 2021. godine možemo spremno aplicirati za novu financijsku omotnicu - nastavio je ministar te je na novinarsko pitanje: Je li ovo zapravo "prebacivanje loptice" u ruke čelnicima jedinica lokalne samouprave da ono odrede prioritete, kazao: - Ključna je sinergija između nacionalne, regionalne i lokalne razine vlasti. Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković se izborio unutar Europske komisije za članak 64. koji zasada definira da će više od 300 milijuna eura biti usamjereno na ra razvoj manje razvijenih regija Republike Hrvatske. Iz te "tranše" sufinancirat će se i ovaj Plan u vrijednosti 150 milijuna kuna. Ministarstrvo daje znanje, operativu i ljude, a od čelnika lokalne vlasti očekujemo da odrede prioritete i ojačaju vlastite kapacitete na način da tri do pet osoba osposobe i zaposle na vođenju ovih projekata.  Novinare je zanimalo jesu li u ova sredstva uključeni dosadašnji progarmi energetske obnove škola, program ZAŽELI i slični raniji programi, na što je ministar kazao da nisu te je pohvalio cijelu imotsku krajinu koja je dosad povukla 260 milijuna kuna sredstava, 160 milijuna za projekt Aglomeracije, 16 milijunakuna za program Zaželi kroz koji je 100 žena angažirano za skrb o 400 korisnika, i slične projekte. Ministar je objasnio zbog čega su na današnji sastanak pozvani i načelnici Gruda i Posušja, Ljubo Grizelj i Branko Bago. - Interventni Plan o kojemu se danas govori se odnosi na općine u RH, ali u budućnosti Ministarstvo regionalnog razvoja planira i projekte prekogranične suradnje, te je dobro da načelnici susjednih općina iz Hercegovine čuju koji se projekti planiraju kako bi i sami sutra mogli svoje projekte vezivati na ove (od vodno-gospodarskih projekta, navodnjavanja i odvodnjavanja do zaštite kulturne baštine i sličnih projekata) - kazao je ministar te najavio i obilazak brane u Ričicama, podsjećajući kako je riječ o starom projektu vezanom za navodnjavanje Imotsko-Bekijskog polja, koji je bio odbijen jer nije u cijelosti bio sagledan cijeli sustav od Tribistova u Posušju odakle voda dolazi do propusnosti brane u Ričicama.

Župan Boban je zahvalio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru Paviću što su prepoznali potrebu donošenja ovakvoga intreventnoga Plana za imostku krajinu u kojoj se, posebno zadnjih godina, događa demografsko urušavanje. - Očito smo u sinergiji svih razina vlasti pronašli najbolji model kako te negativne demografske  trendove zaustaviti ili bar ublažiti i preokrenuti. Zato pozdravljam donošenje IP za imostku krajinu kako bismo dočekali spremno financijsku omotnicu 21-27. godine. Županija i županijska razvojna agencija će, zajedno sa suradnicima ministra Pavića, dati potporu našim načelnicima i gradonačelniku. Ministar je već četvrti  ili peti put u zadnja dva mjeseca u radnim posjetama Županiji te mu još jednom od srca zahvaljujem na takvom angažmanu - kazao je župan dodoajući da pohvaljuje i djelatnike RERA-e koji su zajendo sa županijskim djelatnicima uspjeli povući respektabilnih 5,5 milijardi kuna.

Gradonačelnik Imotskoga, Ivan Budalić nije krio zadovoljstvo današnjim sastankom navodeći dosad završene projekte kao što su: zgrada policijske postaje, uređenje stacionara Doma zdravlja i parkirališta, Dnevna bolnica u Zagvozdu, ispostava Doma Slave Raškaj u Podbablju, skoro dovršenje braniteljskih zgrada i druge manje projekte. -Koristim, kao i župan, prigodu zahvaliti Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, ne samo zbog ovih projekata nego i zbog činjenice da konačno i Grad Imotski i sve naše općine imaju stabilne Proračune. Ovaj danapšnji početak rada na donošenju Interventnog Plana je za pohvalu ali se nadam da to neće biti sve, da ćemo i na druge načine povlačiti još više novca za nova radna mjesta i stvaranje uvjeta za ostanak u ovim  krajevima i za povratak naših mladih obitelji - kazao je gradonačelnik Budalić te je kao prvi projekt koji bi se trebao naći u IP-u i biti realiziran iz nove omotnice, naveo projekt Zelene tržnice u Imotskom.

Ministar Pavić je kasnije, u pratnji splitsko-dalmatinskog župana Bobana, imostkog gradonačelnika i načelnika svih općina, u kasnim popodnevnim satima obišao i zaštićenu jezgru Grada Imotskog.