U gradu Visu se gradi 35 stanova za mlade obitelji

Da se život pomalo vraća u „normalu“, župan Boban je posvjedočio jučer u Dugopolju gdje je s predsjednikom Vlade RH, Andrejem Plenkovićem  i ravnateljem županijskih Ljekarni Mihanovićem, otvorio Galenski laboratorij, i evo ponovno danas, odlaskom na otok Vis, u grad Vis, gdje je župan, s gradonačelnikom Ivom Radicom, otvorio radove na novom  građevnom projektu.

-Grad Vis provodi najbolje demografske mjere od svih jedinica lokalne samouprave, ne samo na području Splitsko-dalmatinske županije nego i u cijeloj Hrvatskoj. O takvim brojnim, kvalitetnim  mjerama Grada Visa javnost je odavno upoznata. Današnja dva projekta: 22 stana iz programa poticane stanogradnje i 13 stambenih jedinica u prostorima bivše vojarne, pokazuju ozbiljnost pristupu razvoja cijelog otoka Visa i samoga grada Visa – kazao je u izjavi za medije župan Blaženko Boban, te je dodao: - Ne govorimo više samo o mjerama koje se odnose na novorođenčad i na jednokratne pomoći nego je ovo pokazatelj da grad Vis, kako reče gradonačelnik Radica, prati svoje sugrađane doslovno „od kolijevke do groba“.  Posebno me raduje činjenica da se s ovih, ukupno  35 stanova, rješava osnovni problem mladih obitelji. Uloženo je 4 milijuna kuna u pristupnu prometnicu, zemljište vrijedno gotovo 16 milijuna kuna osigurao je Grad Vis, a paralelno s tim, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, dovršena je izgradnja zgrade srednje škole, kreće se s energetskom obnovom osnovne škole. U tom projektu vrijednom 7 milijuna kuna, Županija sudjeluje s otprilike pola sredstava, a ostatak potrebnih sredstava je osiguran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i iz Proračuna Grada Visa. Župan je na kraju naglasio kako je ovakav smjer razvoja Visa model prema kojemu treba razvijati sve naše otoke, kao i druga, ruralna područja županije, zaključivši: -Ako tako i drugi budu radili, ovo će biti uistinu najljepši dio zemaljske balote .

Gradonačelnik grada Visa, Ivo Radica nije krio zadovoljstvo činjenicom da će „u gradu Visu, na najudaljenijem, naseljenom hrvatskom otoku, 22 mlade obitelji riješiti svoj osnovni egzistencijalni problem“. –Prošla su vremena kada su i po 2-3 generacije živjele u jednoj kući. Koliko je zainteresiranih, to neće biti dostatno. Zato grad Vis u prostorima bivše vojarne gradi još 13 stanova, uglavnom namjenjenih onima koji su na otoku već živjeli, za one koji žele ovdje ostati, živjeti i planirati svoju budućnost.

Dragan Hristov, ravnatelj Agencije za pravni promet nekretnina, APN, koja se prije svega bavi izgradnjom stanova po programu poticajne stanogradnje, je novinarima iznio podatke o tehničkim detaljima projekta: - Gradit ćemo tri zgrade, ukupne površine 1293 četvorna metra, svaka s prizeljem i dvije etaže. Vrijednost projekta je 14, 5 milijuna kuna plus PDV, a cijena stana iznosi 1.319 eura po četvornom metru – kazao je Hristov.

Grad Vis na ovaj način zaokružuje cjelovitu demografsku sliku, od izgradnje jaslica i dječjeg vrtića, osiguranog cjelodnevnog boravka, preko izgradnje sportske dvorane, obnove zgrade osnovne i zgrade srednje škole,  do doma za starije i nemoćne.