Poptisan ugovor vrijedan skoro 75 milijuna kuna za projekt Regionalnog Centra kompetentnosti u turizmu u srednjoj Turističko ugostiteljskoj školi u Splitu

 

Ministar turizma Gari Capelli je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Turističko ugostiteljskom školom iz Splita u ukupnom iznosu 74,3 milijuna kuna. Projekt se 85 % financira sredstvima EU fondova. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru projekta.

Razvoj turizma temelji se na inovativnosti, kvaliteti i gostoljubivosti. Pri tome su ključan element prvenstveno ljudi, oni koji pokreću turizam i stvaraju ideje. Obrazovanje temeljeno na kontinuiranom usavršavanju, razvijanju vještina i znanja uz vrhunske stručnjake i praktična iskustva, dugoročno je rješenje kojim osiguravamo budućnost našeg turizma. Hrvatski turizam usmjeren je prema svemu najboljem i upravo je to naša želja kroz ovaj projekt, stvoriti uvjete u kojem ćemo razvijati ljudske potencijale i poticati ih da budu najbolji u djelatnosti kojom se bave. Uz Split kao jednu od najperspektivnijih turističkih destinacija na Mediteranu, realizira se ukupno šest regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu diljem Hrvatske, a time je stvorena okosnica buduće snage hrvatskog turizma“,
istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Župan Blaženko Boban je u pozdravnoj riječi istaknuo ulogu ravnatelja Turisitčko-ugostiteljske škole Ive Bilića i pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislava Đonlića koji više od dvije godine predano rade na ovom sjajnom projektu. –Osobno sam kao župan često odlazio u Ministarstvo turizma kod ministra Garia Capellia i državnog tajnika Glavine „dosađujući“ im dok nismo malo po m,alo dogurali do ovih skoro 75 milijuna kuna. Kada netko dostigne ovakav rezultat – 100 od mogućih 100 bodova, kada ste na čelu škole koja je u natjecanju s ostalih 307 škola iz cijele RH, onda morate biti ponosni. Ravnatelju Biliću imate pravo biti najradosniji čovjek ne samo u Županiji nego u svojoj struci, među kolegama iz cijele Hrvatske – kazao je župan, ne krijući osobni ponos na svoje suradnike. Boban se na kraju zahvalio svima koje je spomenuo i onima koje je nehotice, možda zaboravio, dodajući da će „ova škola biti ishodišna, referentna točka razvoja i edukacije mladih turističkih djelatnika na cijelom Jadranu“. Spomenuo je župan u tom kontekstu kako su i na višoj, sveučilišnoj razini obrazovanja, u dogovoru s rektorom splitskog Sveučilišta Draganom Ljutićem na vrijeme započeli razgovore o otvaranju studija turizma u Makarskoj. Interes studenata za upis u školskoj 2021/22. godini govori najbolje o opravdanosti ove ideje. Naime prijavilo se tri puta više zainteresiranih za ovaj studij nego je bila predviđena kvota, od 30 studenata. Na koncu je župan pohvalio i ravnatelja i djelatnike županijske agencije RERA koji su, uz to što su svojim savjetima i radom na ovom projektu dali svoj doprinos izvrsnom rezultatu, učinili sve da u prošloj 2019. godini Splitsko-dalmatinska županija bude najbolja područna Samouprava po povlačenju novaca iz EU fondova. Na kraju, ali ne i najmanje važno, župan je zahvalio Bogu što s današnjim danom možemo konačno reći da smo „koronafree“ županija s ni jednim oboljelim i zaraženim pacijentom.

Za kraj kažimo kako je za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti, odnosno Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu provodit će projekt pod nazivom „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split“. Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Tako će se aktivnosti projekta provoditi u partnerstvu s osnivačem Splitsko-dalmatinskom županijom, s uglednim hotelskim poslodavcima (Hotel Split d.d. i Grand Hotel Lav d.o.o.), sa županijskom gospodarskom komorom, s udrugom Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te s tvrtkom H.L. DVORAC d.o.o. Također, kroz projekt osigurana je suradnja s obrazovnim ustanovama, i to s tri srednje strukovne škole turističkog i ugostiteljskog smjera iz područja županije i sa Sveučilištem u Splitu.

Regionalni centar kompetentnosti u Splitu razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju hotelijersko-turistički tehničar kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja. Uz navedeno, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije). S obzirom na obuhvat kvalifikacija, regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal ponajprije u segmentu hotelijerstva, ali i kroz obrazovne programe obrazovanja odraslih u segment gastronomije na području Dalmacije. Kao odgovor na promjenjive potrebe tržišta rada, dodatno su planirane neformalne edukacije.
 
Razvojem i provedbom programa redovitog srednjoškolskog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja, nabavom opreme i inovativnih programa korištenja novih tehnologija u RCK Split osiguravaju se programski uvjeti rada, čime postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva. S ciljem unaprjeđenja mobilnosti, jedan program cjelovite kvalifikacije će se razviti kao međunarodni program na engleskom jeziku. Inovativan pristup osigurat će se uspostavom E-RCK-a temeljenog na softverskim rješenjima/modulima u područjima upravljanja, praćenja izvedbe prakse i izlaznih kompetencija, sustava praćenja karijera i kvalitete te izradom digitalnih obrazovnih sadržaja i virtualnih rješenja u nastavi.
 Centar će osnovati i akademiju za mentore te izraditi prijedlog za vrednovanje statusa mentora.