U Divuljama predstavljen rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH

U prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama održano je predstavljanje rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, kojemu su uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Ante Sanader,  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, izaslanik državnog tajnika MORH-a i ujedno zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Krešo Tuškan, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, načelnik sektora policije PU Splitsko-dalmatinske Ivica Franić te županijski vatrogasni zapovjednici priobalja.

Visoke uzvanike je dočekao svečani postroj sastavljen od 45 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice županije Splitsko-dalmatinske i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Prijavak ministru Božinoviću je podnio glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković, nakon čega je uslijedila prezentacija početka rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH.

Sve okupljene je na početku predstavljanja pozdravio predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Ante Sanader koji je istaknuo da je hrvatsko vatrogastvo nakon dugog perioda lutanja kroz razne organizacije, konačno dobilo status koji zaslužuje. - Hrvatska vatrogasna zajednica je transformirana u središnji ured za vatrogastvo, što uvelike olakšava operativno djelovanje i sve druge zadatke koje hrvatski vatrogasci obavljaju - rekao je Sanader, te dodao: - Zadovoljstvo mi je zahvaliti svima koji su omogućili da ove godine započnemo sa radom kao Središnji državni ured, transformacijom  Hrvatske vatrogasne zajednice donošenjem novog zakona o vatrogastvu. Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske u tome smo i uspjeli te smo od 01.siječnja ove godine postali i nadležno državno tijelo za vatrogastvo.

Župan Blaženko Boban je rekao da se iz svega prezentiranog vidi razlika između spremnosti za protupožarnu sezonu 2017. godine te snaga i mogućnosti kojima raspolažu hrvatski vatrogasci. Također je istaknuo kako županija planira preko europskih fondova iskoristiti značajna sredstva za financiranje modernog vatrogasnog centra koji će biti središte za borbu protiv požara za cijeli južni Jadran. - Prateći vaše aktivnosti u protekle tri godine koliko sam na mjestu župana, vaš napredak je nemjerljiv kako u ljudstvu, tako i u opremi i organizaciji, zapravo u svemu onom što je vatrogascima i potrebno. Splitsko dalmatinska županija biti će potpora vatrogastvu u svakom segmentu. Već smo na određeni način tu kroz Hollistic program kojeg je radila naša županija i na kojeg smo jako ponosni. Kao županija sufinanciramo rad dvoje djelatnika ovdje u Divuljama, kao i četiri djelatnika koja rade u Splitu. Ponosni smo što je nositelj projekta Vatrogasnog centra Splitsko dalmatinska županija za kojeg je iz europskih sredstava dobiveno 56 milijuna kuna - kazao je župan Boban.

Ministar Božinović je istaknuo da je ponosan što je Vlada prepoznala ulogu vatrogasaca i omogućila da konačno dođu pod jedan sustav u kojem će struka voditi glavnu riječ. Također je istaknuo da je vidljiva razlika u brzini donošenja odluka.

“Izrazito sam zadovoljan što smo uspostavili učinkovit sustav domovinske sigurnosti u koji su uključene sve sastavnice sigurnosti i gdje je uspostavljena dobra suradnja između institucija, a sa ciljem zaštite i sigurnosti hrvatskih građana i turista. Jedino zajedničkim snagama možemo postići dobre rezultate”, kazao je Božinović i podsjetio kako zahvaljući naporima Vlade RH, imamo središnji državni ured za vatrogastvo. “Koristim priliku da se zahvalim vatrogascima na doprinosu u koronakrizi i svemu što čine u zaštiti od požara. Za ovu protupožarnu sezonu sve mjere su poduzete na vrijeme kako bi sustav bio učinkovit”, zaključio je ministar Božinović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković u prezentaciji je naveo kako je vatrogasni sustav spreman za sve izazove u ovoj protupožarnoj sezoni istaknuvši kako je već u siječnju ove godine Vlada RH donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku što je omogućilo puno više vremena za pripreme i usklađivanja.

„Vatrogasne snage u priobalju ove će godine brojati 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca te 1000 sezonskih vatrogasaca. Na ispomoć dolaze i 102 vatrogasca sa 13 vozila sa kontinenta u jednoj smjeni. Uz ove snage djeluje i 54 vatrogasca, pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Potrebno je istaknuti kako financijska prava vatrogasaca u ovoj krizi nisu smanjivana te da su sredstva za plaće sezonskih vatrogasaca povećana.“, kazao je Tucaković i istaknuo kako su vatrogasci u razdoblju od početka godine imali povećan broj intervencija, posebno vezano uz angažman na prevenciji epidemije koronavirusa te na pomoći prilikom sanacije posljedica potresa u Zagrebu.

Brigadir Robert Suntešić, zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH je rekao da je za ovu godinu spremno 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga kako bi u slučaju potrebe brzo mogli intervenirati na području djelovanja.

Uzvanicima je predstavljen i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva gdje su visoki uzvanici upoznati s opremom i postupcima rada, a poseban interes je pokazan za izravni prijenos slike s terena, čime Vatrogasno operativno zapovjedništvo ima uvid u stanje na požarištu u realnom vremenu.