Novi projekt Splitsko-dalmatinske županije  Dalmacija storytelling destinacija započela sa edukacijom Interpretatori baštine

Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ  je 19.10.2020. godine počeo edukaciju u okviru projekta Dalmacija storytelling destinacija, namijenjenu turističkim vodičima  pod nazivom  Certificiranje Interpretatora baštine  s ciljem kreiranja  kreativnih  interpretacijskih šetnji u turizmu.

U prostorijama  Hrvatske gospodarske komore u Splitu projekt Dalmacija storytelling destinacija u suradnji sa udrugom Interpretirajmo Hrvatsku okupio je  25 iskusnih turističkih vodiča sa područja županije u 5.-dnevnoj edukaciji na temu  prezentacije i  interpretacije baštine  koristeći storytelling metodu sukladno Interpret Europe certifikatu.

Alati i metode koji se savladavaju ovim neformalnim načinom učenja omogućuju sudionicima da pretvore baštinske fenomene u iskustva, a posjetitelje u aktivne sudionike, razvijajući kod njih osjećaj poštovanja ukupne baštine čovječanstva i potičući brigu za njenom zaštitom i očuvanjem.

Kako bi uspješno završili trening i dobili certifikat, sudionici trebaju imati prethodno iskustvo vođenja i završiti trening u cijelosti. Sam proces certificiranja sastoji se od pohađanja tečaja, pisanog ispita, razvoja interpretacijskog govora i interpretacijske šetnje, te evaluacije. Edukaciju vode SamiaZitouni (Hrvatska) i Magdalena Kuš  (Poljska)  certificirani treneri Europske udruge za interpretaciju baštine (Interpret Europe).

Dalmacija storytelling destinacija je projekt U.O za turizam i pomorstvo te za cilj ima podizanje kvalitete kulturne turističke ponude Splitsko-dalmatinske županije korištenjem storytelling metode pri prezentaciji i interpretaciji  baštine. Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti  cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije.  Projekt će turistima omogućiti  doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i  emotivnih  priča  kroz jedinstvenu županijsku storytelling platformu u sklopu koje će se prezentirati i novo kreirane kreativne interpretacijske šetnje  na području cijele županije od strane polaznika ove edukacije.

R. T.