OTVARANJE NOVOG VRTIĆKOG OBJEKTA DV CVRČAK  I NOVIH UČIONICA OSNOVNE ŠKOLE KRALJICE JELENE

 

Danas su župan Blaženko Boban, pročelnik UO za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić i gradonačelnik Grada Solina, Dalibor Ninčević otvorili novi objekt dječjeg vrtića Cvrčak, dječji vrtić Gabrijel i novih pet učionica za učenike prvih i drugih razreda u solinskom naselju Priko Vode. U prizemlju objekta vrtićkog centra smješteni su glavni sadržaji vrtića s unutarnjim dvorištem,dječjim igralištem, dok se na katovima nalaze učionice za potrebe razredne nastave s pratećim sadržajima. Ukupna površina objekta je 1723,17 četvornih metara.

Župan Blaženko Boban se prisjetio vremena kad je prvi put postao gradonačelnik Grada Solina: - Te 2005. godine smo imali oko 370 djece vrtićke dobi, danas ih imamo 900. Tada smo, koliko se sjećam, imali 7 ili 8 ovakvih objekata danas imamo ih 14. Imali smo 2 zgrade osnovne škole, danas 4 plus ovaj aneks u sklopu dječjeg vrtića Gabrijel. Grad Solin je uistinu primjer kako se razvija moderni grad i u svakom pogledu zaslužuje status Grada prijatelja djece i mladih.  Kada usporedimo sve sredine u kojima imamo pozitivnu demografsku sliku, uočavamo da su sve one u vrhu razvoja u Republici Hrvatskoj: svugdje jednako bujaju investicije, razvojni i infrastrukturni projekti. Očito, gdje nema života, svi drugi projekti ovoga svijeta su uzaludni. Ponavljam, demografska politika je nulta politika razvoja svake zajednice, kako za nas u lokalnoj i područnoj samoupravi, tako i na razini države. Zato me uistinu vesele ovakvi događaji. Živim za trenutak kada ćemo otvoriti sličan projekt u našoj Zagori - naglasio je župan.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Anđela Biuk nam je kazala da je iznimno zadovoljna kako izgledom i modernom gradnjom s inovativnim elementima, tako i cijelim sadržajem u zgradi vrtića u kojemu se nalazi 5 novih vrtićkih jedinica, od čega su dvije jasličke. Podno grijanje je jedna od inovativnih stvari koja nas posebno raduje. Ovime se rješava pitanje neupisane predškolske djece u DV Cvrčak, one djece kojima oba roditelja rade. Usto, imamo i 5 učionica razredne nastave za učenike prvih i drugih razreda., sve prilagođeno za djecu s poteškoćama. Velika stvar za nas je i centralna kuhinja, koja će biti u funkciji, kao i vrtić, od ponedjeljka, 22. ožujka - kazala je ravnateljica Biuk.

Ravnateljica OŠ Kraljice Jelene,Vesna Ružić nije krila oduševljenje cijelim projektom, posebno izgradnjom učionica za prve i druge razrede osnovne škole: - S tim su se stekli uvjeti za pohađanje nastave u dvije smjene. Još smo daleko od rada u jednoj smjeni, ali već ovo je veliki korak za nas, za sve naše učenike i nastavnike. Ne treba smetnuti s uma da se u relativno kratkom vremenu broj učenika sa 600 popeo na skoro 1000, ali zalaganjem Grada Solina i naše Županije, još jednom smo potvrdili da je Grad Solin uistinu zaslužio status Grada prijatelja djece.

Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Solina je kazao što izgradnja ovoga objekta znači za njegove sugrađane te je najavio nove projekte: - Velebni projekt je na zadovoljstvo svih nas, usprkos svim poteškoćama, završen te će roditelji djece koji su zaposleni moći odahnuti. Vrijednost projekta je oko 26 milijuna kuna. Bili smo primorani glavninu radova financirati iz matičnog Proračuna Grada Solina, s tim što je Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač osnovnih škola, sufinancirala s 11,5 milijuna kuna radove na pet učionica za učenike prvih i drugih razreda -kazao je Ninčević, te je najavio nove projekte: - Usporedo s izgradnjom ovoga objekta, planirali smo izgradnju dječjeg vrtića u mjesnoj zajednici Rupotine i taj projekt je u visokoj fazi realizacije, a u izradi je i glavni projekt dječjeg vrtića u Svetom Kaju, za 4 odgojne skupine, od kojih je jedna za djecu s posebnim potrebama. U suradnji sa Županijom ozbiljno razmišljamo i o projektu budućnosti, izgradnji zgrade srednje škole na području Solina. Ukratko, reći ću da trećinu izvornog Proračuna Grada izdvajamo za izgradnju vrtića i škola, po čemu je Grad Solin u vrhu svih lokalnih samouprava u cijeloj Hrvatskoj - kazao je Ninčević te je kratko odgovorio i na pitanje o uskrsnicama za socijalno potrebne, za nezaposlene i za one čija je mirovina manja od 2,5 tisuća kuna: - Imamo 4000 osoba iz svih ovih kategorija, te smo mogli osigurati svega po 200-300 kuna po osobi, ali smo bar simbolično htjeli darovati sve njih i tako im ljepšim učiniti blagdan Uskrsa.

Projektant ovoga dječjeg vrtića je Proarh iz Zagreba, izvođač radova je MP Beton, d.o.o. Izgradnja ovoga dječjeg vrtića, između ostaloga, donosi poboljšanje materijalnih uvjeta i pedagoških standarda boravka djece u vrtiću i osnovnoj školi, omogućuje usklađivanje s Državnim pedagoškim standardom te stvara uvjete za nastavak projekta (faza2) produljenog boravka djece u vrtiću (natječaj financiran u sklopu Europskog socijalnog fonda čiji potpis očekujemo do 1. svibnja). Za županiju kao osnivača osnovnih škola na području županije (izuzimajući gradove Split i Makarsku), značajno je smanjivanje broja smjena u Osnovnoj školi kraljice Jelene, kao i zapošljavanje dodatnih odgajatelja, pomoćnika za djecu s posebnim potrebama i stručnog osoblja (također iz navedenog projekta financiranog sredstvima Europske unije). Treba dodati da je i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sufinanciralo projekt sa 750 tisuća kuna