Probijen tunel Komorjak iznad Omiša

 

Danas su župan Blaženko Boban, ministar Oleg Butković i gradonačelnik Ivo Tomasović, zajedno s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i predstavnicima izvođača radova, tvrtke STRABAG, sudjelovali na svečanosti povodom probijanja tunela Komorjak iznad Omiša.

-Bilo je impresivno, prvi put sam na jednom ovakvom događaju, iako se u posljednje vrijeme dosta tunela probija. Ovaj projekt je jako vrijedan za Splitsko-dalmatinsku županiju, rasteretit će čitavu magistralu D8. Tunel je dug 600 metara, krenut će radovi na mostu dugom 515 metara, a zatim će radovi ići prema kraju. Ovo je samo jedna faza projekta, koja će biti dovršena do konca rujna ove godine. Daljnje faze cijelog Multimodalnog projekta čija vrijednost radova je veća nego vrijednost radova na Pelješkom mostu, ćemo planirati kroz novu omotnicu - kazao je ministar Butković.

Zadovoljan je i župan Blaženko Boban koji je kazao da danas vidimo rezultat ustrajnog rada mnogih stručnjaka i odgovornih sa svih razina vlasti. Župan je podsjetio na Zaključke Vade RH (održane početkom svibnja 2018. Godine u Splitu) koji se jedan po jedan realiziraju: od nadvožnjaka na solinskoj Širini, mravinačke rampe, do današnjeg probijanja tunela Komorjak. Stoga zahvaljujem Hrvatskim cestama i Vladi RH, gradonačelniku Tomasoviću s kojim sam korektno surađivao na svim projektima na području grada Omiša i posebno građanima Omiša na pokazanom strpljenju.

Gradonačelnik grada Omiša, Ivo Tomasović je zahvalio županu Bobanu i ministru Butkoviću na dosadašnjoj suradnji i današnjem događaju, te je odgovarajući na novinarsko pitanje je li otvaranje tunela povezano s predizbornom kampanjom, kazao: -Projekt je započet davno. Bitno je da se radi, uvijek, pa i u predizborno vrijeme. I da se projekt završi u predviđenom roku. Znamo što ovaj projekt znači građanima Omiša, pa neka oni procjene je li riječ o predizbornoj kampanji ili ne- kazao je Tomasović.

Proboj tunela Komorjak na kanjon rijeke Cetine je bio očekivan tek sredinom sljedećeg mjeseca što označava uspjeh izvođača koji su predviđene radove odradili i prije terminskog plana. Vrijednost radova iznosi 174,46 milijuna kuna (bez PDV-a), dok je ugovorni završetak svih radova predviđen je za tri godine, odnosno u rujnu 2022. Godine.

Nakon završetka radova na tunelu započet će radovi na izgradnji mosta Cetina kojim će se premostiti kanjon i spojiti tunel Komorjak s postojećim tunelom Omiš.

(FOTO: dalmacijadanas)