Kroz projekt 'Zaželi' zaposlit će se još 530 žena na području Splitsko-dalmatinske županije

 

U vrtu galerije Meštrović, ministri Josip Aladrović i Tomo Medved s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom svečano su uručili 23 ugovora u sklopu Poziva 'Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.' u vrijednosti više od 47,8 milijuna kuna u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To će omogućiti zaposlenje 530 žena koje će skrbiti o tri tisuće korisnika.

- Naša županija, uz Osječko-baranjsku županiju, najviše je sredstava povukla za projekt 'Zaželi'. Najveći korisnici, uz grad Split, su lokalne zajednice Dalmatinske zagore, na prostoru gdje je vrlo teški zaposliti žene koje imaju više od 40 godina. Ovaj projekt Vlade pruža im takvu priliku - rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, te je dodao: - U mnogim domaćinstvima su ostale starije osobe, kojima treba pomagati, a koje nemaju mogućnost za skrb u socijalnim i drugim ustanovama pa je baš zato ovaj program od posebne važnosti.

- Početna alokacija cijelog projekta je bila 300 milijuna kuna, a sada smo došli do 1,8 milijardi kuna što znači da je projekt dobar i da postoji interes za projektima, a onda nadalje i da je naša obveza i u sljedećem višegodišnjem razdoblju staviti ovakve projekte - kazao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, dodajući kako su jedinice lokalne samouprave i udruge u Splitsko-dalmatinskoj županiji  jako aktivne na ovom polju , i one su pokazatelj kako se uspješno provodi ovaj projekt.

Čestitke, prije uručenja ugovora,  Splitsko-dalmatinskoj županiji, svim jedinicama lokalne samouprave s naglaskom na Dalmatinsku zagoru i udrugama uputio je i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Jedan od onih koji su došli po ugovor bio je i Ivica Balog, predsjednik KUD-a Primorski Dolac koje je  prijavilo 196 korisnika na području općine Primorski Dolac za ovaj projekt. Za korisnike će se će brinuti 32 žene. Radi se o 2,7 milijuna kuna sredstava za 18 mjeseci.

- U prvoj fazi smo imali 19 žena i negdje oko 120 korisnika, a dok nije došla ova druga faza žene su i volontirale i pomagale potrebitima - rekao je Balog.

(preneseno: tekst i foto dalmacijanews)