Ministrica Nataša Tramišak i zamjenik župana OBŽ Josip Miletić u radnom posjetu županu Bobanu i SD županiji

Centri izvrsnosti djeluju na području Splitsko-dalmatinske županije već pet godina, a kako vrijeme prolazi sve je veći interes drugih županija da primjene ovaj koncept rada s darovitom djecom na području svojih županija.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak je danas na zajedničkom sastanku sa županom Bobanom, predstavnicima Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije na čelu sa dožupanom Josipom Miletićem, govorila upravo o toj temi, o uspješnim projektima i budućem ulaganju u regionalne centre kompetencija i centre izvrsnosti. - STEM edukacija (prirodne znanosti, informatika, inženjerstvo i matematika) predstavlja dobar način korištenja znanosti u svrhu odgoja i obrazovanja. To su područja budućih ulaganja u kojima vidimo velike prilike i mogućnosti – naglasila je nakon sastanka ministrica Tramišak.

Župan Blaženko Boban je zahvalio ministrici na ovako korisnom sastanku koji označava početak jedne uspješne suradnje dviju županija i najmanje dvaju ministarstava: ministarstva znanosti i obrazovanja i ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji će biti nositelji budućih velikih projekata – kazao je Boban te istaknuo: - Spremni smo pomoći kolegama iz OBŽ, uskoro sklopiti Sporazum o suradnji na području razvoja Centara izvrsnosti, u čemu naša županija ima višegodišnje bogato iskustvo i izvrsne rezultate, Zajednička nam je želja izgradnja budućih kampusa Centra izvrsnosti i danas smo utemeljili radni tim koji će dalje nastaviti konkretizirati sve današnje i buduće ideje. Ministrica Tramišak će nam organizirati zajednički sastanak s ministrom znanosti Fuchsom kako bismo razmotrili povećanje budućih decentraliziranih sredstava za razvoj centara kompetencija, u našim srednjim školama, Turističko-ugostiteljskoj i Obrtno-tehničkoj – kazao je Boban.

Zamjenik župana Osječko-Baranjske županije Josip Miletić je županu Bobanu zahvalio na današnjem korisnom sastanku te mu prenio pozdrave župana Ivana Anušića: -Danas smo otvorili više tema i mogu kazati kako počinjemo konkretnu suradnju na projektima u školstvu, posebno na razvoju Centara izvrsnosti i centara kompetentnosti, te načinu povlačenju novaca za projekte iz STEM područja- kazao je Miletić.

Pročelnik županijskog upravnog odjela za obrazovanje, sport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je govorio o bogatom dosadašnjem iskustvu SDŽ u području rada s darovitom djecom, za koji postoji ogroman interes na području naše županije: - Spremni smo u tom pravcu surađivati ne samo s Osječko-baranjskom županijom s kojom ćemo uskoro krenuti u konkretne projekte, nego se nadamo da će naš model rada s darovitom djecom biti preuzet i dalje razvijan na nacionalnoj razini – kazao je Đonlić.