U ŽUPANIJI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

 Uz članove Povjerenstva, Ivanku Luetić-Boban,  Veljana Radojkovića, Ljiljanu Vidučić, Maju Đirlić, Silvu Sumić i Jadranku Polović, konferenciji su nazočili i zamjenica splitsko-dalmatinskog župana Anđelka Vuko, vijećnice u Županijskoj skupštini Sonja Duhović i Marija Jakšić, te vijećnice u Gradskom vijeću grada Splita  Neda Makjanić-Kunić, Ljubica Vrdoljak, Vesna Perak Bone i Aida Batarelo.

Konferenciju je otvorila predsjednica Povjerenstva, Ivanka Luetić-Boban, koja se ukratko osvrnula na trenutačno stanje po pitanju ravnopravnosti spolova na razini države, s posebnim naglaskom na Splitsko-dalmatinsku županiju. Predsjednica Povjerenstva Luetić-Boban  istaknula je činjenicu kako položaj žena u našem društvu još uvijek nije ni približno zadovoljavajući, naglasivši kako će se takvo stanje promijeniti jedino većim sudjelovanjem žena u izvršnoj vlasti. Kazala je kako nedovoljna zastupljenost žena na vodećim političkim i društvenim pozicijama znači i nedostatak moći da se odlučuje o bitnim stvarima, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Na konferenciji je ukratko predstavljena i publikacija Europskog ženskog lobija pod naslovom „Proračunom prema ravnopravnosti spolova“. U knjizi se preispituju javni proračuni kako bi se procijenilo pridonose li većoj ravnopravnosti između žena i muškaraca.
Temeljem zaključka sa posljednje sjednice Povjerenstva, ovom je prilikom medijima upućen apel za odgovornim i profesionalnim iznošenjem činjenica kada se radi o posebno osjetljivoj temi zlostavljanja žena i djece.

                                                                                    Ana Đeldum