VELEPOSLANIK REPUBLIKE MAĐARSKE U REPUBLICI HRVATSKOJ SA IZASLANSTVOM MAĐARSKE ŽUPANIJE ZALA POSJETIO SPLITSKO-DALMATINSKU ŽUPANIJU

Zamjenica župana pozdravila je goste, posebno izaslanstvo Županije Zala, te ih upoznala sa glavnim obilježjima Splitsko-dalmatinske županije i izrazila nadu za ostvarenjem suradnje.
Veleposlanik Nj. E. Dr. Peter Imre Gyrkos, čiji je ovo drugi posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji, napomenuo je da se polako ostvaruju zajedničke ideje za suradnju sa prvog susreta, pa tako je ovo prilika da se upoznaju i zbliže dvije županije. Ostvarivanje dobre suradnje na državnoj razini, kako je napomenuo veleposlanik, zahtjeva prije svega dobru suradnju na regionalnoj odnosno županijskoj razini.


Zamjenik župana županije Zala Laszlo Pinter zahvalio se veleposlaniku na ovako brzoj realizaciji ideje suradnje dviju županija, te ukratko upoznao nazočne se značajkama Županije Zala. Županija Zala, kako je rekao gosp. Pinter, jedna je od  najljepših županija u Republici Mađarskoj, sa oko tristo tisuća stanovnika. Obuhvaća obale jezera Balaton (Blatno jezero), te je podneblje bogato termalnim vodama. Najrazvijenije gospodarske grane su poljoprivreda i obrtništvo. Gosp. Pinter ujedno je pozvao čelnike Splitsko-dalmatinske županije u uzvratni posjet Županiji Zala.

Primanju su bile nazočni Jakov Kuljiš, stručni savjetnik za strana ulaganja Splitsko-dalmatinske županije kao i predstavnice Grada Makarske Marina Andačić - Ured za društvene djelatnosti Grada Makarske i Lidija Vukadin Stručna suradnica za odnose s javnošću Grada Makarske.
                       

                                                                          Ana-Marija Škorić